Sandžak press : Himna Bože pravde predstavlja atak na bošnjačka prava

„Odluka o intoniranju himne ‘Bože pravde’, koju Bošnjaci ne osjećaju kao svoju, u školama je čin koji ne nailazi na odobravanje bošnjačkih roditelja i prosvetnih radnika u Sandžaku“, navodi u svom komentaru portal Sandzak press.

Početak školske godine prvi put je u Srbiji obeležen intoniranjem državne himne.

„Bošnjačko nacionalno vijeće koje kontroliše SDA Sandžaka, uz podršku vijećnika liste Vakat je Rasima Ljajića pozvalo na bojkot himne u školskim ustanovama u Sandžaku, uz poruku da himna ‘Bože pravde’ predstavlja provokaciju djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti’, piše u komentaru portala Sandžak press.

Ali, već sutradan su narodni poslanici SDA Sandžaka i predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća stajali mirno na otvaranju Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, dok je intonirana himna „Bože pravde“, primećuje taj portal.

Izmedju suprotnih zahteva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zahteva Bošnjačkog nacionalnog veća, direktori škola u Sandžaku su „himnu intonirali samo u jednoj učionici iako predstavlja atak na bošnjačka prava, jer himna pjeva samo o jednom srpskom narodu, a zapostavlja sve druge narode koji autohtono žive u Republici Srbiji“, zaključuje portal Sandžak press.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije je najavilo promptnu reakciju prosvetne inspekcije posle vesti da je u jednom razredu OŠ „Rifat Burdzević Trišo “ u Novom Pazaru učiteljica učenicima umesto himne „Bože pravde“ pustila himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com