Savet: Šaper i Veselinović na RTS-u potisnuli Djilasa

Učešće firme Media Pool, koja zastupa agencije u vlasništvu Srdjana Šapera više je nego udvostručeno u prihodima javnog servisa (RTS) navodi se u Izveštaju o vlasništvu i kontroli u medijima Saveta za borbu protiv korupcije Republike Srbije.

Učešće te firme je 2011. godine iznosilo 15,07 odsto da bi u 2013. godini poraslo na 32,87 odsto.

Istovremeno je učešće firme Direct media, koja je do kraja 2013. godine bila u vlasništvu Dragana Djilasa, palo sa 39,25 odsto u 2011. godini na 34,07 odsto u 2013. godini.

“Iskazano u novcu, saradnja RTS-a sa agencijom Direct media pala je sa 8,49 miliona evra u 2011. godini na 5,42 miliona evra u 2013. godini, a saradnja sa agencijom Media pool porasla je sa 3,26 miliona evra u 2011. godini na 5,32 miliona evra u 2013. godini”, navodi se u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije i dodaje da se ove promene imaju zahvaliti i činjenici što je nekoliko velikih klijenata prešlo iz firme Direct media u firmu Media pool ili u agencije sa kojima avaova agencija blisko saradjuje, a “što stručna javnost komentariše kao odraz promena na političkoj sceni Srbije”, tvrdi Savet ali ne precizira na koju stručnu javnost se poziva.

Ali Savet navodi sledeće: “Prema ugovorima koje je RTS dostavio Savetu, agencija Media Pool u poslovima sa RTS-om , pored agencija Srdjana Šapera, zastupa i agenciju Second. Prema istraživanju koje je objavila Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN), iza osnivanja agencije Second novembra 2012. godine stajao je Goran Veselinović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, koji je 2012. godine bio vlasnik i direktor agencije Block&Connect, koja je potom promenila naziv u Right d.o.o. Upravo je agencija Block&Connect za potrebe Srpske napredne stranke zakupljivala reklamni prostor na programima RTS-a u predizbornoj kampanji 2012. godine, pokazuju ugovori koje je Savet dobio od RTS-a”, navodi se u Izveštaju Saveta za boru protiv korupcije.

Savet je analizom podataka dobijenih od RTS-a zaključio da RTS zaključuje ugovor sa odredjenom agencijom o prodaji oglasnog prostora, a potom ga ona ustupa drugim agencijama tako da manje agencije praktično ne mogu da dodju do slobodnog oglasnog prostora sem preko većih agencija. Savet navodi koje su agencije do oglasnog prostora na RTS-u dolazile preko Direct media, a koje preko Media Pool te zaključuje da „upravo ovi ugovori ilustruju negovanje čvrstih političkih i poslovnih veza izmedju uskog kruga ljudi iz javnog i političkog života Srbije u koji svakako spadaju političari, državni funkcioneri, biznismeni, pa čak i pojedini blogeri“.

Savet dalje primećuje da se Bus Plus na RTS-a reklamira preko agencije Big Bang Media, koju je osnovao Aleksandar Jon Stefan, donedavno direktor firme Kondiment u kojoj je prokurista od 14. avgusta 2012. bio Simo Čulić, funkcioner SNS i aktuelni savetnik za medije u Pres službi Tomislava Nikolića, predsednika Republike Srbije.

“RTS bi u skladu sa novim Zakonom o javnim medijskim servisima trebalo da bude ‘nezavisan i samostalan pravni subjekat koji, obavljanjem svoje osnovne delatnosti, omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, i pruža opšte i sveobuhvatne medijske usluge koje podrazumevaju informativne, obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje namenjene svim delovima društva’. Istraživanje Saveta, kao i prethodno istraživanje iz 2011.godine pokazalo je da RTS ne ispunjava zakonom propisanu ulogu”, zaključuje Savet za borbu protiv korupcije.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com