Sertić: Od 2016. godine stroga kontrola javnih preduzeća

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić poručio je danas da je interes Vlade da uvede red u javnim preduzećima, i najavio strogu kontrolu njihovog poslovanja od 2016. godine, kao i uvođenje korporativnog upravljanja po ugledu na privatni sektor.

Sertić

Sertić je, učestvujući na okruglom stolu NIN Fokusa „Poslovanje, restrukturiranje i investicije u javnom sektoru“, ocenio da će biti potrebno tri do pet godina da se Vlada pozabavi strukturom javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, veći problem predstavljaju preduzeća u nadležnosti lokalnih samouprava, nego ona u nadležnosti Republike.

On je, podsećajući na to da je Vlada uvela obavezno planiranje poslovanja u javnim preduzećima, objasnio da država neposredno prati rad 36 javnih preduzeća koja su u nadležnosti Republike.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da upravljanje javnim preduzećima treba sprovoditi po istim zakonima kao i u privatnom sektoru.

Čadež je ukazao na to da samo dobro korporativno upravljanje predstavlja pretpostavku za efikasnost preduzeća, i dodao da ne treba postavljati diskusiju o javnim preduzećima na stare temelje – da li treba sve privatizovati ili ne.

On je naglasio da postoji više primera za to da je moguće uspešno upravljanje javnim preduzećima, kao i da se tek nakon toga može postavljati pitanje šta treba, a šta ne treba privatizovati.

One thought on “Sertić: Od 2016. godine stroga kontrola javnih preduzeća

  • 30. dec. 2015 at 07:29
    Permalink

    NJemu je problem upravljanje JKP-ovima,sa redom veličina obrta 100 puta manjim nego upravljanjem državnim JP u kojima jedna nabavka košta koliko sva JKP na lokalu cele države.Jadan si i bedan neznalico lopovska.Ovim samo prikriva lopovluke u Srbijagasovima,PTT-u, Srbijavodama,Srbijašumama,EPS-u i drugim velikim lopovlucima na čijem čelu su isti dupelisci kao i on.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com