Skoro kao Kant: Šumadinci nikud iz Šumadije

Šumadija i Zapadna Srbija su najmnogoljudniji region Srbije, ali i region u kome je prošle godine zabeležen najveći pad broja stanovnika po osnovu prirodnog priraštaja – 12.619.

Ovaj region karakterističan je i po nekim drugim demografskim pokazateljima, proizilazi iz demografske analize Republičkog zavoda za statistiku Srbije za 2017. godinu.

Najveći procenat autohtonog stanovništva, odnosno stanovništva koje od rodjenja stanuje u istom mestu, u Srbiji ima region Šumadije (na fotografiju: Kragujevac) i Zapadne Srbije.

Prema popisu iz 2011. godine, 55% od ukupnog broja stanovnika u Srbiji je autohtono stanovništvo odnosno nešto više od polovine gradjana Srbije od rodjenja stanuje u istom mestu.

Stanovnici Šumadije i Zapadne Srbije lidiraju još po nečem: od svih regiona u Srbiji najmanje se razvode. Stopa razvedenih brakova je 18,08%. Odnosno u Šumadiji je 2017. godine sklopljeno 9.546 brakova, a razvedeno 1.726. (U Vojvodini je 2017. godine sklopljeno 3.207 brakova, a razvedeno 1.002).

Prema istom pregledu, u Srbiji je 2017. godine u braku bilo 55% osoba starijih od 15 godina, 28% nikada nije stupilo u brak, svaki dvadeseti stanovnik tog uzrasta je razveden, svaki deveti je udovac ili udovica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com