Smanjen broj radnika na crno

Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je posle inspekcijske kontrole 63 gradilišta donela dva rešenja o zabrani rada, podnela 5 prekršajnih prijava i 28 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka.

Uočeno je drastično smanjenje broja neprijavljenih radnika u delatnosti građevinarstva u odnosu na prethodni period, što posredno ukazuje na pozitivne efekte kontinuiranih akcija na gradilištima na teritoriji Republike Srbije, a koje je sprovodila Inspekcija rada, saopštilo je Ministarstvo rada.

Nadzorom je obuhvaćeno 675 radno angažovanih lica od kojih je svega 9 radilo „na crno“ i to na Koridoru 10, u blizini Dimitrovgrada i Bele Palanke.

Nešto više nepravilnosti uočeno je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a većinom su se odnosile na izmene i dopune akta o proceni rizika, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, propisane preglede i ispitivanje opreme za rad, kao i neupućivanje zaposlenih koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom na periodične lekarske preglede.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com