Srbi napustili sve kosovske institucije

Na televizijama u regionu ta je vest dobila zavidnu pažnju : predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u subotu da je na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba odlučeno da Srbi napuste funkcije u svim  političkim  institucijama: poslanika u Skupštini, ministara u Vladi, gradonačelnika u četiri opstine na severu Kosova, ali i mesta u pravosudnim organima, policiji i administraciji na Kosovu.

Kako prenosi Kosovo Online, Rakić je rekao da će ta odluka ostati na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima, koji su o ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Rakić je rekao da Priština konstantno krši medjunarodno pravo i sporazume, kao i da je srpski narod izložen kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

„Počevši od nebrojenih kršenja sloboda kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne al ni 78anske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših gradjana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja,, zabrane prava glasa na srpskim izborima i regerendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanja lekovima Srba sa KiM što je praćeno skoro svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove “ naveo je Rakić.

Predsednica Kosova Vjora Osmani nazvala je povlačenje Srba iz kosovskih institucija akcijom Srbije koja predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o“ gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu, prenosi Koha.

Oglasio se i Djuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

„Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosudje i lokalne administracije“,napisao je Djuzep Borelj a prenosi Kosovo Online.

„Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces preregistracije vozila i obustavi svaka kaznena akcija protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga“ dodao je Borelj.

On se izjasnio i o ključnom problemu formiranja Zajednice srpskih opština.

„Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da Zajednica treba da se uspostavi. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća za Kosovo. Kontinuirano nesprovodjenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, napisao je Djuzep Borelj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com