Srbija i Kosovo : Vidimo se 1.oktobra!

Predstavnici Evropske unije i SAD pozdravili su u subotu tkz sporazum o ličnim kartama izmedju Beograda i Prištine kao veliki uspeh sopstvenog posredništa, Priština kao još jednu pobedu principa reciprociteta, a Beograd kao pobedu svoje borbe za mir i stabilnost u regionu.

Vest o postizanju sporazuma na istaknutom mestu je objavljena i u evropskim medijima.

U svakom slučaju, nova školska godina može da počne bez stresa : administrativnu liniju izmedju Srbije i KiM i posle 1.septembra svako će moći da prelazi s ličnim dokumentima, koje ima. Bez ikakve dodatne papirologije i birokratske procedure.

Šef evropske diplomatije Djuzep Borelj prvi je na Twitter-u pohvalio sporazum kao evropsko rešenje : Srbija je pristala da ukine izlazno – ulazne papire za nosioce kosovskih dokumenata, a Kosovo se složilo da ne uvodi takva dokumenta za one koji imaju srpske lične karte.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ocenio da sad postoji recipricitet Kosova i Srbije u smislu slobode kretanja za gradjane obe zemlje.

„Gradjani Kosova sa ličnim dokumentima, koje izdaje Kosovo, moći će da idu u Srbiju na svim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru, u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima, koje izdaju vlasti u Srbiji“, naveo je Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković objavio je sporazum kao  “ značajnu i važnu vest“ :

„Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru KiM i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vest“, rekao je Petković.

Srbima na KiM neće biti uvedena 90 – dnevna viza kao uslov da dodju do svojih kuća, istakao je Beograd.

Portal Kosovo – online je preneo informaciju „Informera“ prema kojoj je uslov Beograda za prihvatanje sporazuma o ličnim dokumentima bio da na svim prelazima na administrativnoj granici izmedju Srbije i KiM bude istaknut sledeći tekst :

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine / Kosova se vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinca i omogućavanja slobode kretanja u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011.godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira odredjivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)“.

Ipak, izgleda da je primirje izmedju Beograda i Prištine oročeno do 1.oktobra.

Kurti je poručio :

“ Dali smo srpskim gradjanima dva meseca da preregistruju vozila na Republiku Kosovo. Nadam se da do oktobra nećemo videti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu. Tako nešto nije protiv Srba, već se radi o poštovanju zakona i reda“.

Ova izjava za predsednika Srbije Aleksandra Vučića znači potvrdu njegovih reči o nepouzdanosti prištinske strane u medjusobnom dijalogu.

„Aljbin Kurti je danas rekao da on očekuje da do oktobra meseca više neće biti nevažećih tablica na Kosovu. To znači da on želi sukobe i nastavak problema… Ja sam vam rekao  i kada rešimo jednu stvar, onda dolazi druga, treća, četvrta. Naše je da čuvamo našu poziciju“, rekao je Vučić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com