Srbija je dominantna sila u regionu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će jedno od najmodernijih vojnih oklopnih vozila, sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, za koje je prototip napravljen u Velikoj Plani, ući u serijsku proizvodnju u martu.

vojska

Vučić, koji je posetio Privredno društvo „Borbeni složeni sistemi“, proizvodnu jedinicu „Morava“ u Velikoj Plani, i obišao pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, ocenio je da bi to mogao da bude odličan izvozni posao.

S obzirom na to da mi za sada nemamo mašine za municiju od 12,7 milimetra, kako je naveo, tu je moguća proizvodna saradnja sa BiH, jer se ta municija proizvodi u Konjicu.

Umesto da mi kupujemo od njih pa da onda preprodajemo, možemo da se pojavimo na inostranom tržištu i kažemo Srbija i BiH vam nude vozilo kalibra 12,7 milimetara, čiju kompletnu proizvodnju možemo da prodamo, jer je potražnja tolika da prevazilazi proizvodnju, naglasio je on.

vojska

Premijer je istakao da su na vozilu urađena mnoga poboljšanja, da ima dvostruko ojačani lim, tako da ne može da ga probije pancirno zrno od 12,7 milimetara.

Naše vozilo ima mitraljez tog kalibra, tu se čovek ne pojavljuje van vozila, već njime upravlja pomoću kompjutera. Ljudi sa više strana mogu i da osmatraju, pucaju i da budu zaštićeni, objasnio je Vučić.

On je naglasio da je to jedno od najboljih vozila te vrste, i istakao da Srbija polako ulazi i u te složene borbene sisteme, da će unaprediti sve kovačnice, kapislane i sve fabrike municije u narednom periodu.

Vučić je povećanu potražnju ilustrovao primerom da je „Jugoimport „prodao 60 miliona metaka „Prvog partizana“ za sledeću godinu.

vojska

On je ocenio da se namenska industija Srbije polako, ali značajno podiže, i da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona, i to ne kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.

Vučić je istakao da je podizanje namenske industrije značajno sa ekonomske tačke gledišta, ali i sa bezbednosnog aspekta.

U ovom trenutku smo dominantna sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš odgovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno hteli da nas napadnu, poručio je premijer.

Vučić je sa ministrima odbrane Bratislavom Gašićem, unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem prisustvovao prezentaciji dela proizvodnog programa – samohodne top haubice “Nora” i višenamenskog oklopnog borbenog vozila “Lazar 2”, kao i opreme vojnika budućnosti VB 10.

vojska

On je naglasio da je ponosan na uspeh namenske industrije, a kao primer je naveo to što je već šest borbenih vozila „Nora“ prodato Bangladešu.

Prema njegovim rečima, Nemačka je prodala 300 ili 400 takvih vozila, a mi ćemo od novembra sledeće godine biti u stanju da proizvodimo 25 do 30 „Nora“ godišnje, i to bez povećanja kapaciteta.

„Nore“, kako je naveo, imaju po 36 projektila i punjenja, pa uništavaju sve u poluprečniku od 80 do 100 metara.

Vučić je rekao da će 18 „Nora“ biti obezbeđeno za Vojsku Srbije, i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini.

vojska

Plan je, kako je podsetio, bio da vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali će prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.

Vučić je prisutne obavestio i o tome da država ulazi u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera od kojih će neki stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.

Do septembra 2016. godine mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice – pet „migova 29“ i tri „miga 21“. To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na „galebu 4“, i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore, naveo je premijer.

Fabrika složenih borbenih sistema do kraja godine pustiće u rad nove hale za proizvodnju artiljerijskih i ostalih cevi, kao i halu za montažu, čime će biti osposobljena za to da, osim proizvodnje artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, proizvodi i ugrađuje ostala složena sredstva naoružanja i vojne opreme, uz usluge remonta.

vojska

Puštanjem u rad pogona za proizvodnju cevi, biće obezbeđene važne komponente za proizvodnju artiljerijskih oruđa i smanjena zavisnost od uvoza.

Proizvodni kompleks privrednog društva “Borbeni složeni sistemi” u Velikoj Plani građen je u četiri faze, počev od 2013. godine.

Površina svih proizvodnih kapaciteta iznosi 12.400 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije, koja obuhvata kupovinu zemljišta, izgradnju proizvodnih hala sa pratećom infrastrukturom i opremom za rad, iznosi 13,6 miliona evra.

Osnivač “Borbenih složenih sistema” JP „Jugoimport – SDPR“, državno preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com