Šta ima novo pred izbore:Nada Popović Perišić najbolji ministar za kulturu

Sergej Trifunović, iako zahteva lustraciju političkih snaga iz 90-tih godina, priznao je večeras da je najbolji ministar kulture u Srbiji bila Nada Popović – Perišić, za vreme Slobodana Miloševića.

On je rekao da je za vreme ministarke kulture Nade Popović Perišić za kulturu izdvajano 4,6% državnog budžeta, dok je ove godine za kulturu predvidjeno 0,70% budžeta.

Trifunović je rekao da bi on, ako bi na to imao uticaj, izdvajanja za kulturu povećao na 4,8 %. Dakle, bio bi  bolji i od Nade Popović Perišić.

On je podvukao kako se predstave sada prave u siromašnim uslovima.

Mada Sergej Trifunović nema simpatija za bilo kakvo okretanje Srbije Kini i Rusiji, hoćemo ovde da skrenemo pažnju na jednu rusku pojavu, koja kod nas nije primećena.

Naime, Rusija svoja pozorišta smatra svojom komparativnom prednošću i grad Moskva finansira oko 80 od preko 100 svojih pozorišta.

Ipak, vrlo često ćete na bilbordima pred ruskim pozoristima, koji najavljuju neku predstavu, videti istaknuto ima nekog od ruskih biznismena, koji je tu predstavu finansirao. Često, na primer, Mihaila Prohorova.

Ruski pozorišni režiser Kiril Serebrenjikov, iako ima neke finansijske probleme sa zakonom za koje neki tvrde da su politički motivisani, režira u Boljšoj teatru, a balet „Nurejev“, sporan u Rusiji koliko i njegov režiser,  finansijski su, navodi se na sajtu tog čuvenog pozorišta, podržali ruski biznismeni, medju njima Roman Abramovič.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com