Stefanović : Generalštab Ukrajine širi dezinformacije o dobrovoljcima iz Srbije

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović danas je demantovao da se dobrovoljci iz Srbije bore u Ukrajini.

„To je opasna dezinformacija koju je lansirao Generalštab Ukrajine i zahtevamo da je odmah povuku. Učešće srpskih državljana u oružanim sukobima u inostranstvu je teško krivično delo za koje su propisane višegodišnjeg kazne zatvora“, rekao je Stefanović citiran na sajtu Ministarstva odbrane.

On je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana još jednom podvukao da će biti najstrože kažnjavani svi koji iz Srbije eventualno odu u Ukrajinu bez obzira na čijoj strani.

„Srbija je privržena mirnom rešenju ovog konflikta i neće dozvoliti da se na bilo koji način dovede u pitanjecnjeno mirovno opredeljenje“, rekao je Stefanović.

Ukrajinske vlasti su pozvale dobrovoljce iz celog sveta da dodju u pomoć ukrajinskom narodu i 8.marta su zapadne televizije citirale ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da je u tu zemlju već stiglo 20 000 dobrovoljaca Najviše su pominjani dobrovoljci iz Velike Britanije.

Mada je tvrdio da dobrovoljci ruskim vojnim snagama nisu potrebni, ruski predsednik Vladimir Putin je odobrio predlog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da se odobri učešće u ruskoj intervenciji u Ukrajini i dobrovoljaca i da se oni dopreme u zonu borbenih dejstava. Pimenuto je čak 16 000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka, od kojih su mnogi navodno učestvovali u borbi protiv Islamske države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com