Svetska banka zadovoljna reformom državne uprave

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Tonijem Verheijenom o nastavku saradnje sa ovom finansijskom institucijom, kao i o najavi dolaska potpredsednika ove banke za Evropu Sirila Milera.

Svetska banka i Vučić

Vučić je tom prilikom naglasio da Svetska banka pruža stručnu pomoć našoj zemlji u racionalizaciji državne uprave, dajući nam adekvatnu analizu funkcionalnosti i efikasnosti određenih radnih mesta.

Verheijen je istakao da je Svetska banka pohvalila Vladu Srbije za usvajanje Predloga zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji u prethodnih deset godina nije bio donet.

Prema njegovoj oceni, to je značajan korak u napretku reformi državne uprave, sistema plata, kao i uvođenju jednakosti i transparentnosti.

Tema razgovora bila su i javna preduzeća u restrukturiranju, među kojima se najviše razgovaralo o „Elektroprivredi Srbije“, „Srbijagasu“ i „Železnicama Srbije“.

Premijer je naglasio da je naša zemlja napravila značajne pomake u restrukturiranju pomenutih preduzeća, ali da ostaje još dosta izazova sa kojima će se Vlada suočavati u narednom periodu.

Takođe, kako je dodao, u saradnji sa Svetskom bankom radiće se na pronalaženju rešenja i za preostalih deset kompanija za koje restrukturiranje ističe krajem maja.

Vučić je naveo da će se tražiti i adekvatno rešenje za RTB Bor, kako bi se očuvala radna mesta u tom gradu i drugim opštinama koje zavise od ovog preduzeća.

Verheijen je izrazio zahvalnost na podršci projektu predsednika Svetske banke o uvođenju obrazovanja dece u mlađem uzrastu, što će biti jedna od glavnih tema na sastanku sa Milerom.

Ovaj projekat će imati podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Unicefa i Fondacije Đoković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com