Telekom Srbija staje na crtu Telenoru – želi Dunav banku

Nakon Telenora i Telekom Srbija se priprema za otvaranje „onlajn“ banke. Naime, najveći mobilni operater u Srbiji je uputio ponudu za kupovinu Dunav banke, čiji je krajnji vlasnik Republika Srbija.

Telekom je ponudu uputio vlasnicima – Dunav osiguranju i kompaniji Dunav RE. Metod kupovine bila bi dokapitalizacija nakon koje bi Telekom postao većinski vlasnik banke, ali nije precizirano u kom procentu.

„Uslovi predmetne ponude podrazumevaju, da po sticanju pomenutog vlasništva, Telekom Srbija ispuni i zakonsku obavezu, odnosno da preostalim manjinskim akcionarima uputi ponudu za otkup njihovih akcija“, saopšteno je iz Telekoma.

Mobilni operater ističe da bi u slučaju kupovine Dunav banke zajedno sa Dunav osiguranjem radili na uvođenju „najsavremenijih oblika mobilnog bankarstva i sistema transfera novca i plaćanja“.

Dunav banka je u 2013. godini upisala gubitak od skoro 172 miliona dinara. U toj banci je na kraju prošle godine bilo zaposleno 199 ljudi, 20 više nego na kraju 2012. godine.

Inače Dunav banka je, kao i većina državnih banaka, u problemima sa nenaplativim kreditima, ali su oni taj problem rešili na sebi svojstven i krajnje čudan način. Naime, žirant najvećih dužnika ove banke bilo je ni manje ni više nego Dunav osiguranje, većinski vlasnik banke. Među kompanijama koje su uzimale kredite od Dunav banke, a potom ih je umesto njih, kao žirant, vratilo Dunav osiguranje, opet napominjemo – većinski vlasnik banke, su i državna preduzeća, čime se stvara pravo vrzino kolo, Galenika i Srbijagas. Dugovanja ova dva JP prema Dunav banci iznose skoro pet miliona evra!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com