„Tenis“ ulaže 300 miliona evra u mesnu industriju u Srbiji

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nemačka kompanija „Tenis“, koja je najveći proizvođač mesa i mesnih proizvoda u Evropi, želi da ulaže i radi u našoj zemlji, što će omogućiti i oporavak srpske poljoprivrede.

Klemens Tenis i Vučić

Vučić je na konferenciji za novinare, kojoj je prethodio sastanak sa vlasnikom te kompanije Klemensom Tenisom, naveo da ona godišnje uzgoji više od 17 miliona svinja i približno 400.000 goveda, pri čemu ima godišnji obrt veći od pet milijardi evra.

On je naglasio da se potpisivanje ugovora sa kompanijom „Tenis“ očekuje u junu, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu otkupljivane svinje.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se izgradi savremeno takozvano „vertikalno preduzeće“, koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

On je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji, i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće proizvodnje, već je, naprotiv, ideja da uposli one koji već proizvode na našem tržištu.

Sada je važno pronaći lokaciju gde postoje klanice u stečaju ili likvidaciji, a koje bi kompanija „Tenis“ kupila i preuredila za proizvodnju mesnih prerađevina, dodao je premijer.

Kompanija „Tenis“ bi u prvih godinu dana otkupljivala svinje od srpskih seljaka, naglasio je Vučić, uz ocenu da je dolazak te kompanije na srpsko tržište prilika da našu zemlju postavimo na evropsku mapu poljoprivredno razvijenih zemalja.

On je podvukao da će srpski poljoprivrednici moći da povećavaju svoju proizvodnju jer će imati kome da je prodaju, pri čemu će imati bezbednost za svoju hranu, sve higijenske uslove i naprednu tehnologiju.

Premijer je izneo podatak da se u Srbiji danas klanično obradi 2,8 miliona svinja, a da je 2010. i 2011. godine u našoj zemlji stočni fond bio na nivou iz 1910. godine.

Tenis je potvrdio da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, kao i da je sa premijerom Vučićem dogovorio naredne korake za dolazak te kompanije, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Tenis je naveo da njegova kompanija želi da uđe na tržište Srbije i investira do 300 miliona evra u predstojećih pet godina, a da će lokacije biti izabrane tako da budu u sredini nekog regiona u kojem će se proizvoditi svinje.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj kompanija „Tenis“ ima 17.000 poljoprivrednika dobavljača, koji su porodična preduzeća i dobro žive od tog posla.

On je najavio da će biti uspostavljena internet platforma preko koje će moći da se prijave zainteresovani poljoprivrednici, koji bi, kada budu izabrani, bili upućeni na obuku u Akademiju „Tenis“ u Nemačkoj kako bi se upoznali sa njihovom tehnologijom.

Tenis je uputio molbu srpskim poljoprivrednicima za podršku, ističući da dolazak u neku zemlju bez podrške nema smisla.

Memorandum o razumevanju su, u aprilu prošle godine, potpisali ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije „Tenis“ Danijel Notbrok.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com