Težište saradnje Srbije, BiH i Turske u oblasti ekonomije

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sinoć u Njujorku sa ministrima spoljnih poslova Turske i Bosne i Hercegovine (BiH) Feridun Hadi Sinirliogluom i Igorom Crnadakom.

Dačić

Ministri su pozdravili održavanje prvog sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, BiH i Turske u Ankari, 17. i 18. avgusta, kao i predstojeći Trilateralni poslovni forum u Sarajevu 20. oktobra.

Takođe, u razgovoru je razmatrana i mogućnost organizovanja trilateralnog sastanka na predsedničkom i premijerskom nivou.

Dačić je tom prilikom ukazao na to da je jedan od ciljeva ovog trilateralnog formata regionalna stabilnost, i da, u tom smislu, Vlada Srbije želi da održava dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

On je napomenuo da bi tri strane trebalo da traže zajedničke interese, sa posebnim akcentom na saradnju u oblasti ekonomije i definisanja projekata od regionalnog značaja, kao što su infrastrukturni i projekti iz oblasti odbrane, poljoprivrede i turizma.

Na sastanku je bilo reči i o drugim aktuelnim temama, kao što je borba protiv terorizma i pitanje migranata.

Dačić se sinoć sastao i sa ministrom spoljnih poslova Fidžija Ratu Inoke Kubuabolom, pri čemu je u razgovoru izražena želja za unapređenje bilateralnih odnosa kroz jačanje političkog dijaloga.

Istovremeno, prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova je tom prilikom upućen poziv da poseti Fidži.

Iako je Fidži priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije pre dve godine, Dačić je zamolio za razumevanje stava Republike Srbije kada je u pitanju zahtev Kosova za prijem u Unesko, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com