Transparentnost Srbija: Svetska banka nije zahtevala tender

Transparentnost Srbija saopštila je da je javna nabavka za ispumpavanje vode sa potopljenog kopa Tamnava – Zapadno polje sprovedena po domaćem zakonodavstvu, a ne po pravilima Svetske banke.

„Zaključeno je da su besmislene tvrdnje da je tender bio obavezan jer je to zahtevala Svetska banka. Naime, prema dostupnim podacima Vlada Srbije je ugovor sa Svetskom bankom zaključila 10. oktobra 2014, nekoliko meseci nakon sprovodjenja javne nabavke“, naveli su u TS.

Kako se dodaje u saopštenju, Transparentnost Srbije je uputila dopis Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u vezi tom javnom nabavkom, u kojoj je bila gradjanski nadzornik.

TS je analizirala da li je učinjeno sve što se moglo da nabavka bude sprovedena ranije, kakvi su bili formalni zahtevi za ponudjače i kakvi su njihovi efekti na izbor najpovoljnije ponude i, kao jedno od najvažnijih pitanja – pitanje (ne)izvršenja ugovornih obaveza.

S obzirom na vrednost javne nabavke i troškove koji su nastali zbog uvoza struje i uglja, TS je u analizi ukazala na slabost u sistemu javnih nabavki situaciju u kojoj naručilac trpi štetu koja je višestruko veća od vrednosti javne nabavke, a zakon formalno ne dozvoljava da se izbegne sprovodjenje postupka javne nabavke.

TS je zaključila da je, zbog kontroverznih podataka o količinama ismupane vode i mulja, neophodno objaviti precizne podatke o izvršenju ugovora, bar kada posao bude završen, i obavezno objaviti da li su naplaćene garancije s obzirom da su probijeni rokovi za izvršenje ugovorenog posla.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com