Transparentnost Srbija: Vlada se nije dovoljno borila protiv korupcije

Vlada Srbije se u prvoj godini rada nije dovoljno borila protiv korupcije, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija.

U saopštenju se ističe da je „dobro što je borva protiv korupcije među prioritetima Vlade Srbije“, ali da nije jasno u kojem pravcu će biti menjani pojedini važni propisi i nadležnosti institucija.

Transparentnost Srbija kao najveće probleme ističe neispunjavanje Akcionog plana za sprovođenje antikorupcije strategije i činjenicu da nisu poboljšani zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i finansiranju političkih aktivnosti.

„Za Zakon o lobiranju nije objavljen ni nacrt“, dodaje ova nevladina organizacija.

Transparentnost Srbija vlasti zamera i to što nije bilo „vidljivog smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, posebno onih koji su tu zahvaljujući uticaju političkih partija“, kao i to što još nije obavljena profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima.

Pozitivni koraci Vlade Srbije su, ističe Transparentnost Srbija, usvajanje Zakona o zaštiti uzbunjivača, iako u njemu nisu otklonjene „brojne manjkavosti“.

Transparentnost Srbija podseća i da još nema svih podataka o tome šta je utvrđeno u postupcima ispitivanja 24 sporne privatizacije.

One thought on “Transparentnost Srbija: Vlada se nije dovoljno borila protiv korupcije

  • 28. apr. 2015 at 15:05
    Permalink

    Niko nije kažnjen zbog nameštanja konkursa za radno mesto – internog finansijskog kontrolora u Agenciji za borbu protiv korupcije o kome je pisala ,pistaljka.rs . Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji pokušano je zataškavanje ovog skandala. Premijer lično, kao koordinator akcionog plana za sprovođenje strategije borbe protiv korupcije treba da naloži istragu ovog sramnog slučaja.
    kontakt email : integritet@europe.com

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com