Udovički: Spremno 5,5 milijardi dinara za otpremnine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će se Vlada pridržavati utvrđenih kriterijuma za smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji.

kori

Udovički je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista Večernje novosti navela da je zadatak Ministarstava da pomoću tih kriterijuma odredi umanjenje broja zaposlenih, i da onima koji nisu neophodni ponudi socijalni program.

Pri tome će se, kako je istakla, voditi računa o tome koji su poslovi bez kojih se ne može, kao i o određivanju prioriteta među zaposlenima.

Ona je ukazala na to da se procedura mora ispoštovati kako se ne bi desilo da, kao u slučaju prethodnih racionalizacija, sud ljude vraća na posao, uz veće troškove od onih koji bi postojali da su radili.

Ako uporedimo troškove sa drugim zemljama u tranziciji, kako je dodala, njihova masa u odnosu na BDP kod nas je viša u zdravstvu, pravosuđu, policiji i odbrani.

U prosveti smo na proseku, a u svim ostalim resorima ispod proseka. Imamo malo zaposlenih na zaštiti životne sredine. Viškova ima svuda, ali postoji manjak određenih kadrova, kao i neravnomerna teritorijalna raspoređenost, navela je Udovički.

Prema njenim rečima, najviše viškova je u administrativnom pomoćnom osoblju, ali to ne znači da je administracija predimenzionirana. Njoj nedostaju analitički kapaciteti, kadrovi potrebni za proces EU integracija, stratezi za planiranje i inspekcijski nadzor.

Ona je potvrdila da je spreman novac za otpremnine za one koji će ostati bez posla, kao i za redovan odlazak u penziju, i precizirala da je reč o iznosu od 5,5 milijardi dinara, uz dodatna sredstva za zdravstvo.

Udovički je navela i da će usvajanjem zakona o maksimalnom broju zaposlenih biti stvoreni uslovi za to da se od početka 2016. godine stavi van snage Uredba o zabrani zapošljavanja, koja, naročito na na lokalu, pravi problem oko angažovanja neophodnih kadrova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com