UNS: PDV pretnja projektnom sufinansiranju medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo finansija da zaštite medijske kuće od zahteva za plaćanje PDV-a na novac odobren na konkursima za projektno sufinansiranje medijskih sadržava od javnog interesa.

UNS

Ovaj poziv upućen je zbog toga što pojedine lokalne samouprave zahtevaju da mediji kojima su odobreni projekti na konkursima za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja plaćaju PDV na dobijeni novac.

„UNS podseća da u obrascima Ministarstva kulture i informisanja koji su deo Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije predviđena budžetska pozicija za obračun PDV-a. UNS smatra da sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije komercijalna usluga i ne treba da podleže plaćanju PDV-a i da bi njegovo naplaćivanje i kažnjavanje medija zbog neispunjavanja tako nametnute obaveze potpuno obesmislilo projektno finansiranje medijskog sadržaja, odnosno celokupnu medijsku reforme“, navodi se u saopštenju ovog novinarskog udruženja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com