Uskoro izgradnja prihvatnog centra za migrante u Beogradu uz pomoć EU

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović najavio je danas da će za sedam od deset dana početi izgradnja novog prihvatnog centra za migrante u Beogradu uz pomoć Evropske unije (EU).

stefanović

Stefanović je u izjavi za novinare, prilikom obilaska migranata u parku kod autobuske stanice u Beogradu sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žanom Aselborom, rekao da još nije utvrđeno na kojoj lokaciji će biti taj prihvatni centar, s obzirom na to da postoje dve opcije, kao i da ima još detalja koji treba da budu dogovoreni sa partnerima iz Unije.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da bude dobar domaćin i pomaže EU u pregledu i registraciji migranata, ali i ponovio da je našoj zemlji potrebna pomoć na tom planu.

Očekujem da će EU brzo reagovati jer je Srbija tranzitna zemlja koja, iako hoće da preuzme deo tereta, očekuje pomoć EU i snažnih evropskih država, poručio je Stefanović.

Finansijska pomoć EU potrebna je, kako je ukazao, i onima koji rade poslove na prihvatu i pregledu migranata, ali i za jačanje kapaciteta za prihvat izbeglica.

Prema njegovim rečima, u Srbiju svakog dana uđe od 2.500 do 3.000 migranata i približno isti broj njih izađe iz zemlje, imajući u vidu njihovu jasnu želju da nastave put ka zemljama zapadne Evrope.

Ministar je istakao da je dobro što je Evropska komisija donela plan za raspoređivanje migranata sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afrike širom Evrope.

Aselborn je rekao da je prioritetni zadatak Evropske unije da postigne dogovor o pravednoj raspodeli izbeglica na sve zemlje članice.

On je ocenio da je važno da se na sastanku ministara EU zaduženih za unutrašnje poslove i migracije, koji će biti održan u ponedeljak, 14. septembra, postigne dogovor o kvotama raspodele.

Ako uspemo da postignemo dogovor o tome, a da ne ugrozimo solidarnost i jedinstvo, onda je Evropa napravila važan korak, poručio je Aselborn i napomenuo da je to zadatak koji zavisi i od političke volje.

Prema njegovim rečima, novim planom za raspoređivanje širom Evrope izbeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afrike predviđeno je da zemlje članice EU solidarno prime ukupno 160.000 izbeglica, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj i Španiji.

On je objasnio da ljudima koji dolaze sa Bliskog istoka i severne Afrike EU mora da pruži nadu i zaštitu, ali i da istovremeno mora da pomogne i zemljama koje nisu članice EU, a nalaze se na ruti, kako bi unapredile svoje kapacitete za prihvat izbeglica.

EU je projekat mira, ali projekat koji je u vezi i sa vrednostima, a najvažnija vrednost jeste ljudskost i osećaj da treba pomoći onima kojima je zaštita potrebna, naglasio je Aselborn.

On je ocenio i da se u Srbiji migranti osećaju dobro jer se prema njima dobro postupa.

One thought on “Uskoro izgradnja prihvatnog centra za migrante u Beogradu uz pomoć EU

  • 9. sep. 2015 at 19:07
    Permalink

    Evropo ne pomaži nam više ko Boga te molimo.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com