Vlada za zapošljavanje izdvojila 3,3 milijarde dinara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Vršcu da je Vlada Srbije ove godine za aktivne mere zapošljavanja izdvojila 2,8 milijardi dinara i još 500 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

vulin

Vulin, koji je u Vršcu prisustvovao uručenju ugovora korisnicima sredstava aktivnih mera politike zapošljavanja, istakao je da je, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ove godine smanjen broj mladih na njihovoj evidenciji za 8,1 odsto i dodao da država uspeva da zaposli i one kategorije stanovništva koje teže dolaze do posla.

Vlada je za ovu godinu izdvojila ozbiljna sredstva, koja su značajno veća nego prethodnih godina, istakao je ministar i izrazio nadu da će svake godine biti povećavan iznos novca za one kojima je pomoć potrebna.

On je ponovio poziv poslodavcima da daju šansu mladima da se zaposle kroz meru stručne prakse, i ponovio da su podaci dobri i da nezaposlenost u Srbiji polako, ali sigurno opada.

Vulin je ukazao i na to da se nova radna mesta ne otvaraju u javnom sektoru, odnosno da se ne povećava birokratija, već se zapošljava u realnom sektoru.

Prema njegovim rečima, svi koji su otišli iz javnog sektora od početka primene Uredbe o zabrani zapošljavanja učinili su to ili odlaskom u penziju, ili kroz socijalni program, pri čemu su na svakog pojedinca koji je napustio javni sektor, zaposlene dve osobe u realnom sektoru.

Ministar je saopštio i da je Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine uštedela 3,3 milijarde dinara.

Ta služba je iz budžeta Srbije u 2015. godini, kako je istakao, povukla za 35 odsto manje sredstava u odnosu na finansijski plan, što iznosi 3,3 milijarde dinara.

On je naveo da je, zahvaljujući boljoj fiskalnoj disciplini i većem punjenju budžeta, NSZ inkasirala 55 miliona dinara više doprinosa za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti nego u istom periodu prošle godine.

U okviru realizacije mera aktivne politike zapošljavanja NSZ, u Vršcu je danas dodeljen 41 ugovor o samozapošljavanju, 14 ugovora kojima se 71 lice angažuje na sprovođenju javnih radova, kao i ugovor o dodeli subvencije za 27 novootvorenih radnih mesta kompaniji „Fressenius medical care“.

Reč je o ugovorima za subvencionisanje novootvorenih radnih mesta, za samozapošljavanje i za sprovođenje javnih radova, koje dodeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com