Vučić: Investitori iz SAD zainteresovani za ulaganja u Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ugled Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas mnogostruko uvećan, što je veoma važno jer se sve više američkih investitora interesuje za ulaganje u našu zemlju.

vučić

Vučić je, gostujući u jutarnjem programu Televizije „Pink“, ukazao na to da je od osam ponuda za „Telekom Srbija“ čak pet stiglo od kompanija iz SAD.

Sa nekima će za mesec ili dva biti potpisan ugovor i oni će zaposliti, kako je najavio, između 2.000 i 3.000 ljudi.

On je preneo da je poseta SAD bila važna za Srbiju i da su se domaćini trudili da se srpska delegacija oseća dobro, uvaženo i izuzetno poštovano.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden odlično poznaje Srbiju i o njoj govori sa poštovanjem, naveo je premijer i dodao da je ta velika svetska sila zadovoljna našim ekonomskim reformama.

Prema njegovim rečima, tokom trodnevne posete Vašingtonu vođeni su razgovori i o bilateralnim odnosima dveju zemalja, evropskom putu Srbije i otvaranju poglavlja, ali i o slučaju Bitići, čije je rešavanje naša obaveza.

Vučić je u tom kontekstu istakao da je za pitanje evrointegracija Srbije dobio podršku Bajdena, kao i kancelara SR Nemačke Angele Merkel, zbog čega veruje u to da će prva poglavlja u pregovorima sa EU biti otvorena do kraja godine.

Srbiju, kako je rekao, sada svi doživljavaju kao zemlju koja, iako nije članica EU, bolje štiti evropske vrednosti nego neke druge zemlje članice.

Istovremeno, on je ukazao na to da će ova godina biti prva, nakon gotovo 30 godina, u kojoj neće biti rebalansa budžeta, uz napomenu da Srbija više nije u recesiji, već u plusu.

Prema njegovim rečima, uprkos visokim cenama čelika i bakra na svetskom nivou, što na domaći BDP utiče preko poslovanja Železare Smederevo, Srbija će ove godine imati privredni rast oko jedan ili iznad jedan odsto.

Time je, kako je objasnio, otvorena mogućnost da rast naredne godine ide na preko dva odsto, a 2017. na preko tri odsto, što je prilika za dinamičan i ozbiljan rast i pravi skok srpske ekonomije.

Deficit republičkog budžeta iznosi 1,12 odsto, što je najniži deficit godinama unazad, ali Vlada ima velike probleme sa zaduživanjem i trošenjem u lokalnim samoupravama, precizirao je premijer.

Srbija je dobila pohvale od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke tokom posete Vašingtonu, preneo je on i naveo da je sa predstavnicima ovih institucija razgovarao i o povećanju plata i penzija, koje će imati i pozitivne efekte, ali je potreban oprez pri donošenju te odluke.

Prema njegovim rečima, cene u Srbiji ne rastu i u narednom periodu neće biti ozbiljnijih poskupljenja, dok će gas pojeftiniti.

Premijer se na kraju svog izlaganja osvrnuo i na pitanje migranata, ističući da nema razloga za paniku i da Srbija neće podizati zidove, jer to nije rešenje za izbegličku krizu.

Kroz Srbiju je prošlo 160.000 ljudi koji su napravili samo tri krivična dela, naveo je on i izrazio zadovoljstvo odnosom građana Srbije prema izbeglicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com