Vučić Rusima: Vi uvozite „fiće“, mi ćemo vaša vozila

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da Srbija i Rusija imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa i da je to dobar temelj za jačanje ekonomskih veza.

Vučić

Vučić je, otvarajući Srpsko-ruski poslovni forum predstavnika više stotina srpskih i ruskih kompanija, podsetio na to da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije uvela ekonomske sankcije Rusiji, i poručio da će to ostati politika Vlade Srbije, koja neće menjati politički i ekonomski odnos prema toj zemlji.

Premijer je istakao da je današnji biznis forum pokazatelj velike zainteresovanosti Srbije i Ruske Federacije za razvoj međusobne ekonomske saradnje, uz ocenu da je to odlična mogućnost za to da se preduzetnici upoznaju sa poslovnim mogućnostima u obe zemlje.

Vlada Srbije želi da podrži tu saradnju. Približno 1.000 kompanija u ruskom ili delimično ruskom vlasništvu već posluje u Srbiji u različitim granama, i to je potvrda trajnosti naših ekonomskih veza, naglasio je Vučić.

On je podsetio na to da je Rusija jedan od tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera Srbije, i poručio da Vlada daje podršku investitorima i kompanijama koje žele da posluju u našoj zemlji.

Za Srbiju je, kako je istakao, važno da vidi kako može da privuče više ruskih investitora, ali i da obezbedi više srpskih ulagača na ruskom tržištu.

Vučić je ponovio da se Srbija ne plaši teškog rada, već nestabilnosti koja može da dođe spolja, iz regiona i na druge načine, i ukazao na situaciju u Crnoj Gori, Makedoniji i u južnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

U takvim okolnostima Srbija je veoma stabilna, naglasio je premijer.

On je naveo da je našoj zemlji veoma važno da razvije odnose u oblasti turizma, uz ocenu da će Srbija morati da uloži mnogo više kada je reč o obnovi banja.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važan zajednički nastup sa Rusijom na trećim tržištima, zbog čega je naša zemlja došla sa ponudama za rusku namensku industriju.

Po tom pitanju smo mali u odnosu na Rusku Federaciju, ali saradnjom i jedni i drugi možemo da ostvarimo još bolje rezultate. Brojčano smo mala zemlja, ali moramo da štitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ako neko u okruženju nabavlja lansirne rampe za balističke rakete, Srbija mora da ima rešenje, ukazao je Vučić.

On je istakao da, pored poljoprivredne saradnje, i srpska građevinska industrija može da uđe na rusko tržište ukoliko se domaće građevinske kompanije budu ponašale odgovorno i ozbiljno, uz napomenu da postoji interesovanje za saradnju i kada je reč o izvozu vozila.

Iako znamo da je problem u nekim drugim zemljama evroazijskog saveza, a ne u Rusiji, zainteresovani smo za to da napravimo ugovore za uvoz vaših vozila bez carine, a da se na vašu i teritoriju evroazijskog saveza izvoze naša vozila marke „Fijat“, poručio je Vučić.

On je naveo da će u razgovoru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim izneti plan Srbije za vraćanje dugova koje naša zemlja ima prema Ruskoj Federaciji.

Dugovi prema „Gaspromu“ danas iznose 303 miliona evra. Oni su zaostali iz prethodnog perioda, a ova Vlada u dinar isplaćuje sve svoje obaveze i ne kasni ni dana, naglasio je premijer i podsetio na to da je Vlada krajem decembra 2014. godine isplatila 100 miliona dolara duga.

Predstavnici više od 120 kompanija iz Srbije sastali su se danas na poslovnom forumu u Moskvi sa svojim kolegama iz Ruske Federacije kako bi postigli dogovor o konkretnim koracima u nastavku privredne saradnje dveju zemalja.

Forumu, koji je održan u organizaciji privrednih komora Srbije i Rusije, osim premijera Vučića prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljević-Bošković i Nebojša Stefanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com