Vučić: Srbija sledeće godina druga u regionu po rastu BDP-a

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je prošle godine u budžetu ostvarena mnogo manja rupa nego što se očekivalo i najavio da će Srbija 2016. godina biti druga zemlja po privrednom rastu u regionu.

Vučić je precizirao da je za 2014. godinu očekivao deficit od osam i devet odsto bruto društvenog proizvoda, a da se ispostavilo da je deficit znatno manji, 6,6 odsto.

„To smo uspeli stezanjem kaiša, smanjenjem rashoda i povećanjem prihoda i očekujem da početkom 2016. godine možemo da dovedemo deficit na nivo francuskog“, kazao je Vučić za televiziju „Prva“.

On je predstavio i podatke za početak godine, za koje je ocenio da su ohrabrujući, jer je ostvaren bolja naplata poreza i akciza.

Prema njegovim rečima, u odnosu na januar prošle godine povećana je naplata bruto poreza za 2,4 miliona, dok je naplata akciza veća za 400 miliona.

„Ako budemo sproveli sve reforme 2016. godine bićemo druga zemlja po ostvarenom privrednom rastu, a prva po rastu fiskala, a 2017. godine bićemo prva zemlja i po rastu i po fiskalu“, rekao je Vučić.

Premijer je kazao da se ove godine Srbija neće zaduživati više od planiranog deficita, odnosno da će neto zaduženja iznositi 1,5 milijardi.

Upitan za probleme u izvozu najvećeg izvoznika u zemlji, kompanije „Fijat“, premijer je odgovorio da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da izvoz svih drugih proizvoda raste.

„Šta mi tu možemo da uradimo, za 2015. godinu planiran je izvoz od 100.000 vozila, a sve ostalo je na italijanskom partneru“, rekao je on.

Dodao je da zbog pada rublje postoje problemi sa izvozom u Rusiju i da zbog toga stoji 3.000 svinja i više tona graška vrednih 10 miliona evra.

Upitan o pregovorima sa kompanijom „Esmark“ o prodaji „Železare“, Vučić je kazao da su razgovori u toku i da su teški.

„Mi dajemo sve od sebe jer Železara zapošljava više od 5.000 ljudi, u utorak dolazi rukovodstvo Esmarka na razgovore“, kazao je premijer i dodao da ne očekuje probleme sa EU oko Esmarka.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com