Vulin: U prvom kvartalu zatečeno 4.793 neprijavljenih radnika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je danas da su u prvom kvartalu ove godine inspektori rada zatekli 4.793 neprijavljena radnika, od kojih je 3.728, posle preduzetih inspekcijskih mera, zasnovalo radni odnos.

vulin

Vulin je prilikom obilaska gradilišta poslovnog objekta (hotela) u Rajićevoj ulici istakao da su poslodavci kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 62 miliona dinara, a, na osnovu izdatih prekršajnih naloga, u republički budžet je uplaćeno više od 7,5 miliona dinara.

Prošle godine je na osnovu rešenja inspektora rada zaposlena 12.251 osoba koja je otkrivena da radi na crno, naveo je on i izrazio uverenje da će u ovoj godini biti ostvareni još efikasniji rezultati kada je reč o delovanju inspekcije rada.

Prema njegovim rečima, inspekcija je od 1. januara do 31. marta otkrila 222 neregistrovana privredna subjekta, od kojih je 117 odmah registrovano, 98 prekinulo rad i pokrenulo postupak upisa u registar, a sedam izjavilo da ne želi da se registruje i prekinulo dalji rad.

Jedan od prioriteta resornog ministarstva, kako je naglasio, biće nastavak borbe protiv rada na crno, dok će posebna pažnja biti posvećena bezbednosti, zaštiti i zdravlju radnika.

Ministar je, govoreći o bezbednosti na radu, iskazao zahvalnost predstavnicima kompanije “Aštrom internešenel”, koja izvodi radove na pomenutom gradilištu u Rajićevoj ulici jer su, kako je istakao, izvanredan primer kako bi poslodavac trebalo da se odnosi prema radnicima.

Direktor kompanije ABD d.o.o. Cahi Boneh precizirao je da je na radovima angažovano između 150 i 200 radnika, uz napomenu da će njihov broj biti uvećan kada se bude ušlo u fazu završnih radova.

Boneh je ponovio da je bezbednost radnika jedan od najznačajnijih prioriteta izraelske kompanije koja, kako je rekao, nastoji da primeni sve preventivne mere kako bi obezbedila bezbednost i zdravlje radnika na projektu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com