Za četiri godine vozom pola sata do Novog Sada

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor o projektovanju rekonstrukcije i izgradnje dvokolosečne pruge Stara Pazova-Novi Sad koja bi trebalo da bude gotova početkom 2018. godine, a omogućiće da se od Beograda do Novog Sada vozom stigne za 30 do 40 minuta.

Ugovor su potpisali generalni direktor saobraćajnog Instituta CIP Milutin Ignjatović i generalni direktor ruskih državnih železnica „RŽD Internešenel“ Sergej Pavlov, u prisustvu potpredsednice Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović. Ona je precizirala da je vrednost izrade projekta devet miliona dolara, a ukupna vrednost te investicije 450 miliona dolara.

Mihajlović je na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora napomenula da je reč o takozvanom aneksu 3 ugovora, o delu ruskog kredita namenjenog srpskoj železnici. Ona je kazala, da je planirano da projekat bude gotov u junu sledeće godine , četiri meseca nakon toga će trajati provere tog dokumenta i potom će početi izgradnja koja će trajati 30 meseci.

Mihajlović je istakla da bi krajem 2017. odnosno početkom 2018. trebalo da bude gotova pruga na deonici Stara Pazova – Novi Sad.

Ignjatović je istakao, da je reč o veoma bitnom projektu za Srbiju i srpske železnice i rekao, da bi se realizacija tog projekta sigurno odužila da nije bilo potpredsednice Vlade.

Prema njegovim rečima, ova deonica je mogla da bude čak i završena, ali to nije učinjeno „zbog raznih peripetija“ i nedostatka želje predsednika opštine Sremski Karlovci i kasnije Železnica Srbije.

On je ukazao da će pruga Stara Pazova – Novi Sad biti prva pruga ne samo u Srbiji, već i u regionu koja će biti projektovana za brzine od 200 kilometara na sat. On je dodao da je dužina te deonice 40 kilometara.

Pavlov je rekao da je ovo početak otvaranja brzih pruga u Srbiji, i naglasio da će svi radovi biti izvedeni u roku, uz korisćenje najsavremenije ruske tehnnologije u oblasti železničkog saobraćaja.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com