Zakon o policiji : Od zamolnice do izvinjenja

Poslao se Ministar policije u Vladi Srbije Aleksandar Vulin je u četvrtak objavio da ga je „sagledavajući sve činjenice, predsednik [Srbije, Aleksandar] Vučić zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure“.

„Predsednička se ne poriče, i ja ću to učiniti“, dodao je Vulin.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić iz Budimpešte je obrazložio zamolnicu upućenu svom ministru policije.

„Ja sam kriv što se povlači nacrt iz procedure. Izvinio sam se Aleksandru. To sam uradio jer je ostalo još šest meseci  do izbora i ne želim da u tom periodu donosimo takve zakone“, preneli su beogradski mediji citat po Tanjugu.

„Videćemo kakva će sudbina takvih zakona biti, a ako me pitate da li više verujem Vulinu ili onima koji bi bez izbora da dodju na vlast, naravno da mnogo više verujem Vulinu“, dodao je Vučić uz napomenu da nije pročitao sporni nacrt.

Evo, čemu predsednik ne veruje.

Funkcionerka Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da se Nacrtom zakona o unutrasnjim poslovima „legalizuje privatizacija policije, policijska brutalnost i parapolicija“.

Ona tvrdi da je nacrtom predvidjeno da ministar policije odlučuje ko se može zvati policijom i sluti da bi to pravo mogle da dobiju razne već postojeće nevladine organizacije, koje su osnovali članovi SNS.

Tepićeva tvrdi da je nacrtom predvidjena mogućnost da policiju sponzorišu fizička lica bez ispunjavanja bilo kakvih uslova i da nacrt ponovo uvodi vojne činova u policiju i tako je militarizuje.

Ona tvrdi da su nacrtom smanjene kvalifikacije potrebne za obavljanje posla direktora policije i da je predvidjeno da se prilikom zapošljavanja u MUP dodatno vrednuje ako je neko član porodice već zaposlenog u MUPu.

Nacrtom je, navela je Tepić, zabranjeno snimati policajce dok obavljaju svoju dužnost, a kazne za kršenje te zabrane su drastične. Ovom zabranom bilo bi onemogućeno gonjenje službenika policije u slučaju prekoračenja zakonskih ovlašćenja.

Saopštenje povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima dao je i pokret „Dosta je bilo“.

U tom saopštenju se, izmedju ostalog, navodi:

„Nacrt ovog zakona policiju definiše kao organizovanu snagu prinude. Ova nova definicija kao da je izašla iz Orvelovih romana… Sadašnji zakon policiju definiše kao državni organ koji ima mogućnost upotrebe sredstava prinude.

Nacrt novog zakona zabranjuje objavljivanje identiteta pripadnika MUPa i kažnjava i gradjane i medije ukoliko te podatke objave. Ovo praktično znači da, ako vas maltretira neki pripadnik MUPa, nemate pravo da to objavite ili da neko vaš kamerom snima to maltretiranje…

Nacrt novog zakona predvidja da MUP može bez ikakvog sudskog ili bilo kog drugog naloga da koristi video snimke s mnogobrojnih kamera koje se bez ikakve kontrole postavljaju po Srbiji i da koristi računarske programe za prepoznavanje lica na osnovu biometrijskih karakteristika lica“.

A evo čemu predsednik države više veruje :

Ministar policije Aleksandar Vulin je povodom alarmantnih reakcija koje su izazvale pojedine odredbe Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima dao dva saopštenja, prenosimo drugo jer je indikativnije :

„1903.godine u Beogradu su izbile krvave demonstracije jer je policija donela Uredbu po kojoj su kalfe morale da u legitimaciji imaju fotografiju.

2014.godine, Zakonom o radu koji je promenio Srbiju, dočekan je demonstracijama i pretnjama pobunom.

Obavezno ostavljanje otisaka prstiju bilo je napadano kao kršenje slobode i označeno kao policijska represija.

Pravno regulisanje postavljanja kamera koje bi prepoznavale lica i siluete i nemerljivo pomogle policiji u rešavanju ubistava i najtežih krivičnih dela, napadnuto je od svih zapadnih nevladinih organizacija i njihovih finansijera i nalogodavaca.

Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i gradjani će biti mnogo nesigurniji.

Kamere koje su London učinile bezbednijim napadnute su u Beogradu, ono što je dobro za gradjane EU označeno je kao represija za gradjane Srbije.

Obaveštajnim radom došli smo do informacije da je nekoliko stranih obaveštajnuh službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da uh bacaju u besmislenim sukobima.

Sagledavajući sve činjenice, predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče i ja ću to uraditi.

Ovo je moj lični poraz i ja ću snositi njegove posledice, ali i ovim putem želim da upoznam javnost da ću nastaviti da se borim za bezbednu Srbiju uprkos agentima i njihovim finansijerima.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda“, saopštio je ministar policije Aleksandar Vulin.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com