Završen sastanak Beograd+Priština +Brisel u Ohridu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na kraju razgovora u Ohridu novinarima rekao da je postignut dogovor o nekoliko tačaka, ali da će o sadržaju tih tačaka govoriti sutra, da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet i da nije ništa potpisao.

U razgovorima o regulisanju odnosa izmedju Beograda i Prištine učestvovali su pored Vučića i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Borelj je rekao da je potpisan aneks sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i u okviru tog aneksa je dogovoreno da će se sprovesti sve tačke sporazuma i bez odlaganja.

On je rekao da će sporazum i aneks biti objavljeni na sajtu Službe za spoljne poslove EU. Na sajtu eeas.europa.eu tekst aneksa je već objavljen.

Borelj je rekao da su se obe strane, kao o hitnom pitanju složile o deklaraciji o nestalima.

U tekstu aneksa objavljenog na sajtu Evropske sluzbe za spoljne poslove izričito se navodi da se obaveze jedne i druge strane implementiraju nezavisno jedna od druge i da redosled tih obaveza u sporazumu i aneksu ne znači i njihov obavezan redosled u implementaciji.

Tako da Zajednica srpskih opština nije navedena kao prioritet.

U vezi sa tim se u aneksu navodi :
Kako bi implementiralo tačku 7 Kosovo će odmah započeti pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU radi stvaranja specifičnih aranžmana i garancija za osiguranje odredjenog nivoa samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim ranijim sporazumima iz Dijaloga, utvrdjenih uz EU pomoć.

(To implement Article 7, Kosovo launches immediately negotiations within the EU facilitated Dialogue on establishing specific arrangements and garanties tu ensure an appropriate level of self-management for the serbian community in Kosovo in compliance with relevant previous Dialogue agreements as determined by the EU Facilitater).

U aneksu se takodje navodi da su strane saglasne da se u roku od 30 dana formira zajednički monitoring komitet, na čijem će čelu biti EU. Implementacija svih odredaba biće osigurana i nadgledana od strane tog zajedničko komiteta za monitoring.

Takodje se navodi da će radi implementacije člana 9 Evropska unija organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi osigurala paket investicione i finansijske pomoći za Kosovo i Srbiju. Ali neće biti isplata pre nego što Evropska unija ne utvrdi da su sve odredbe sporazuma potpuno implementirane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com