Živeli! – Novim zakonom do povećanja proizvodnje rakije

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Nenad Katanić izjavio je danas da je to ministarstvo u obavezi da do ulaska Srbije u Evropsku uniju pripremi sve proizvođače za zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

živeli

Katanić je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima, održanoj u Privrednoj komori Beograda, istakao da Ministarstvo, takođe, ima obavezu da u kontinuitetu donosi nova zakonska akta, istakavši da je pomenuti dokument jedan od takvih propisa.

Novi zakon, kako je objasnio, predstavlja veliki korak ka usklađivanju proizvodnje jakih alkoholnih pića u Srbiji sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, i ujedno omogućava fizičkim licima da, kroz ugovorni odnos, višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu.

Prema njegovim rečima, ovim zakonom se u izvesnoj meri liberalizuje proizvodnja i daje mogućnost poljoprivrednicima da, uz relativno jednostavne uslove i male troškove, voće prerade u rakiju, što je izuzetno važno za Srbiju u kojoj takva proizvodnja ima vekovnu tradiciju.

Rukovodilac Grupe za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Milan Ćuprić naveo je da se izradi novog zakona pristupilo zbog važnosti koju proizvodnja jakih alkoholnih pića, prvenstveno rakija od voća, ima za razvoj poljoprivrede Srbije, kao i njenog uticaja na razvoj primarne proizvodnje voća.

Ćuprić je precizirao da se donošenjem zakona, između ostalog, reguliše proizvodnja i kvalitet jakih alkoholnih pića na jedinstven način, a u skladu sa Uredbom EU 110/2008, kako po pitanju samih definicija jakih alkoholnih pića, njihovih podela i geografske oznake, tako i kategorija, deklarisanja, starenja i drugo.

Sva rešenja predložena novim zakonom vode ka smanjenju troškova proizvodnje, rastu konkurentnosti proizvođača, povećanju proizvodnje i kvaliteta, a time i izvoza jakih alkoholnih pića iz Srbije, objasnio je on.

Takođe, kako je dodao, novi zakon treba da olakša razvoj čitavog sektora i omogući nove investicije.

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u Privrednoj komori Beograda Ivan Urošević napomenuo je da će ovo zakonsko rešenje na jedinstven način regulisati oblast proizvodnje, prometa, kontrole kvaliteta, kao i postupak registracije geografske oznake za jaka alkoholna pića.

Urošević je podsetio na to da su predstavnici ove grupacije aktivno učestvovali u izradi ovog zakona, koji bi trebalo da, pre svega, smanji sivo tržište i poveća bezbednost i kontrolu jakih alkoholnih pića.

Sada će svako ko želi moći da se bavi proizvodnjom ovih pića u zakonskim okvirima, zaključio je on.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima sprovodi se od 29. juna do 18. jula, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com