Zoran Keserović: Srbija će ostvariti suficit u izvozu voća

Srbija će ove godine uprkos svim problemima ostvariti suficit u izvozu voća, kaže za Ekonomske Vesti profesor na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović.

„Ostajem pri svojoj ranijoj tvrdnji 100 odsto. Srbija je 2013. proizvela 1,53 miliona tona voća, a ove godine, uz sve probleme koji su bili u Srbiji, očekujem 1,4 miliona tona voća. Međutim, zbog ove situacije koja je nastala sa Rusijom ja očekujem veoma dobar finansijski rezultat što se tiče Srbije“.

Da li je ova prilika koja se pruža srpskom voćarstvu na ruskom tržištu kratkoročna ili bi Srbija trebalo dugoročno više da se koncentriše na rusko tržište?

Nama je interesantno i evropsko i rusko tržište. Rusija je nama pružila velike šanse, ali mi nismo bili korektni. Moramo da iskoristimo tu šansu, Srbija ima velike šanse u proizvodnji ne samo voća nego i povrća, smrznutog voća i povrća i suvog voća. Ja tu vidim veliku šansu. Da bi bili konkurentni moramo da imamo standarde kvaliteta, tehnologiju, udruživanje i to je borba nema tu šta politika da se meša. Treba da se meša struka i nauka i treba da se oni standardi koji postoje poštuju, da vi na tržištu budete konkurentni, a konkurentnost je vrlo važna stvar. Ja se neplašim konkurentnosti u voćarstvu, mislim da smo mi tu uradili dosta, oni u stočarstvu što nisu uradili to je njihov problem. U povrtarstvu jesu uradili. Srbija ima kvalitet, nije u pitanju novac u pitanju je standard kvaliteta.

Srbija mnogo izvozi jabuka u Rusiju, možemo li očekivati nestašicu jabuka na domaćem tržištu i rast cena jabuka?

Mislim da neće biti nestašica. Moramo promeniti neke stvari, u državnim upravama i institucijama. Ko kontroliše uvoz jabuke i po kojem kvalitetu, to je jako loše. Ko kontroliše uvoz jabuke iz EU? Ko kontroliše kakva jabuka ulazi u Srbiju? Zbogčega ulazi takva jabuka? Postoji Uprava za zaštitu bilja pa pitajte njih.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com