4. marta glasanje: Hoće da ukinu javni servis?

Iz okolnih država, naročito Austrije, nervozno će se slediti za tokom referenduma na kome će Švajcarci 4. marta odlučiti da li su za ukidanje obavezne televizijske takse odnosno za ukidanje svog javnog servisa (SRG).

Kreatori takozvane No-Billag inicijative su mladi političari libertarijanske i desno-konzervativne orijentacije, tvrde švajcarski mediji.

Dogadjaj će imati značaj i van teritorije Švajcarske iz najmanje dva razloga: sličan predlog gura sad u Austriji vladajuća Slobodarska partija, a zatim, činjenica je da su rezultati švajcarskih referenduma pokretali procese i u drugim zemljama i pre ili kasnije vodili do sličnih rešenja.

Svako švajcarsko domaćinstvo godišnje plaća 451 franak na ime televizijske takse, a iz tog izvora švajcarski javni servis (SRG) ostvaruje godišnji prihod od 1,3 milijarde švajcarskih franaka.

Mada su troškovi SRG-a kritikovani od strane ostalih medija, i mada, recimo, glavni urednik Noje ciriher cajtunga smatra „da već ne postoji tako dugo, danas nikome ne bi pala na pamet ideja da formira SRG“, većina i štampanih medija se nada da će ankete prema kojima protivnici televizijske takse imaju većinu, promašiti.

Naime, deo takse se transferiše lokalnim TV stanicama koje su većinom u posedu velikih novinskih kuća. Deo takse koji pripada lokalu mali je, ali čini više od polovine prihoda lokalaca.

SRG ima program na četiri jezika i zapošljava 6.000 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com