Berzanski udar na ruske medije sa stranim vlasništvom

Rusko medijsko tržište najveće je u Evropi, ali ni malo lako, smatraju poznavaoci.Prošle nedelje je postalo još teže.

Berza Nasdaq sa par dana zakašnjenja odmerila je uverljivost novog ruskog zakona kojim se dozvoljeni udeo stranaca u ruskim sredstvima masovnih komunikacija spušta na 20 odsto:jedina ruska otvorena televizijska kompanija CMC Media izgubila je na berzanskoj vrednosti 22,6 odsto i pala na 1,04 milijarde dolara. Tako nisku tržišnu kapitalizaciju kompanija nije imala od izbijanja svetske finansijske krize krajem 2008.godine, piše ruski list Vedomosti.

U sastav CMC Media ulaze četiri televizijska kanala: CMC, CMC Love, Domašnjij i Perec.

Osnivači kompanije su ruska pravna lica, ali njihov stopostotni vlasnik je holding kompanija registrovana u američkoj of šor zoni Delaver. Glavni akcionar holdinga je švedska MTG Group (36,9 odsto), a 36 odsto akcija u slobodnom je prometu na berzi Nasdaq i u rukama malih akcionara medju kojima ruski gradjani drže samo 0,3 odsto udela. Blokpaket u CMC Media ima kiparski Telekrest u vlasništvu ruskog oligarha Jurija Kovaljčuka i njegovih partnera.Tako da će CMC Media ,pišu Vedomosti, po zakonu koji stupa na snagu 2016.godine sa konačnom primenom od 1.januara 2017.godine, morati da promeni vlasnika nad više od 50 odsto kapitala.

Poslanici Državne dume predlagači ovog zakona tvrdili su, po njegovom usvajanju u drugom i trećem čitanju, da im cilj nisu stranci nego netransparentno of šor vlasništvo.

Pre američke berze tehnoloških vrednosti, na nepovoljne vesti iz Rusije reagovale su nemačke medijske kuće.Firme u Rusiji imaju Axel Springer i Burda, ali se oko svojih reakcija na novi ruski zakon nisu oglašavale.Dok je Springer-koji u Rusiji izdaje rusko izdanje magazina Forbes, časopise Geo, Geo Biografija, Computer Bild ,OK a ima i portale forbes.ru i finanz.ru objavio da mu je promet u Rusiji mali, što bi trebalo da bude poruka tržištu da mu šteta ne može biti velika, Burda se nije oglašavala, ali nemački mediji tvrde da Burdina ruska izdanja kao što su Playboy i Instyle čita 35 miliona ljudi.Burda je za prošlu godinu snizila očekivane procente rasta sa 10-15 na 8 pre svega jer je “u Rusiji i Turskoj ,dva najvažnija tržišta za Burdu” imala teške mesece.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com