Od sutra se prate mobilni telefoni gradjana Rusije kojima je izrečena mera karantina

Od 1. aprila Ministarstvo zdravlja Rusije dostavljaće Ministarstvu za komunikacije i veze sve podatke o gradjanima obolelim od koronavirusa, osobama koje su sa njima bile u kontaktu kao i osobama kojima je izrečena mera obaveznog karantina, navodi se ukazu premijera Rusije Mihaila Mišustina, prenosi TASS.

Gradjani Rusije, kojima je izdato rešenje o obaveznom karantinu, od 3. aprila će dobijati SMS poruku kad god režim karantina naruše.

Podaci o narušavaju propisanog režima biće dostavljani nadležnim organima „u cilju preuzimanja preventivnih mera u odnosu na određena lica“.

Praćenje mobilnih telefona osoba kojima je određena samoizolacija ili karantin jedna je od mera koje je striktno primenjivala Južna Koreja. Tako su nadležni organi uvek bili obavešteni kad se propisani režim naruši i sem sankcija protiv narušioca odmah su, takodje na osnovu mobilnih telefona, registrovane, testirane i izolovane osobe koje su se nalazile u krugu kretanja prekršioca.

O ovoj meri se mnogo diskutuje i u Nemačkoj, koja je usvojila južnokorejski metod masovnog testiranja, a u svetlu garantovanih sloboda i zaštite podataka o ličnosti.

Nalog ruskog premijera Ministarstvu veza da do 27. marta izradi šemu tog praćenja, i u Rusiji je izazvala u najmanju ruku rezerve pravnika: ili praćeni mora da se saglasi s praćenjem ili Rusija mora da uvede vanredno stanje.

Ovakvo praćenje je odobreno u Slovačkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com