Budžet: 400 miliona dinara za novu zgradu RTV-a

Predlogom budžeta za 2017. godinu predviđeno je ukupno 4,7 milijardi dinara za medije, prenosi Udruženje novinara Srbije.

tv

U odnosu na ovogodišnji budžet to je povećanje od 440 miliona dinara, ali će od tog novca čak 400 miliona otići za gradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

U odnosu na prethodni budžet, sva ranija davanja su neznatno smanjena, ali se pojavljuju i tri nova, primećuje UNS.

Podrška radu ustanove za novinsko-izdavačku delatnost Panorama finansiraće se, ukoliko ovakav budžet bude usvojen, u iznosu od 38,66 miliona dinara. U opisu ovog programa stoji: „U okviru ove programske aktivnosti sprovode se aktivnosti na ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja putem izdavanja, na srpskom jeziku, nedeljnih novina Jedinstvo i časopisa Stremljenja za potrebe informisanja stanovništva na području AP Kosovo i Metohija.“

Druga stavka koja se prvi put javlja u predlogu budžeta, primećuje UNS, je „Projektno finansiranje javnih medijskih servisa“ u iznosu od 400 miliona dinara. Ovaj novac biće uložen u izgradnju nove zgrade RTV Vojvodine.

U budžetu je, kao i prethodne godine, predviđeno četiri milijarde dinara za finansiranje javnih servisa.

„Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine“ se takođe našla u ovom odeljku, a finansiraće se sa 1,6 miliona dinara. U opisu ove stavke stoji da je „Memorandumom o razumevanju prihvaćena obaveza Republike Srbije i NR Kine da se svake godine organizuje bilateralna saradnja predstavnika medija.“

U odnosu na prethodnu godinu budžet za projektno sufinansiranje medija manji je za 69 hiljada dinara i iznosi 186,5 miliona dinara.

Za projekte medija sa Kosova i Metohije (8,25 miliona dinara), medija na srpskom jeziku u zemljama u okruženju (20,32 miliona dinara), informisanja pripadnika nacionalnih manjina (40,36 miliona dinara) i osoba sa invaliditetom (10,36 miliona dinara) izdvojeno je ukupno 79,29 miliona dinara, što je za 141 hiljadu dinara manje nego prethodne godine, zaključuje UNS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com