Dosad nevidjeno :Šefica nemačkog javnog servisa podnela ostavku zbog optužbi za korupciju

To se, navodno, dosad nije desilo nikad : šefica nemačkog javnog servisa ARD povukla se sa te funkcije zbog medijskih optužbi za korupciju odnosno olak odnos prema novcu od televizijske pretplate, kojom se nemački javni servisi finansiraju iznosom od oko 8,5 milijardi evra godišnje.

Nemački javni servis ARD sistem je pokrajinskih javnih servisa čiji se šefovi smenjuju na čelu ARDa.

Patricija Šlezinger (61) povukla se danas i sa funkcije šefice pokrajinskog Radija Berlin Brandenburg, pošto se u četvrtak povukla sa mesta šefice nemačkog javnog servisa ARD, a sve to kako bi doprinela razjašnjenje brojnih i ozbiljnih optužbi za koruptivne veze i aktivnosti sa kojima je  još 23.juna prvi put konfrontiralo  istraživanje magazina Biznis Insajder, u vlasništvu Axel Springer grupe.

Sve je navodno počelo postupkom Compliance Officer – osobe koja vodi računa o zakonitosti postupanja jedne firme – Berlinskog sajma tokom koga je utvrdjeno da je krajem 2020.godine konsultantski ugovor težak 100 000 evra dobio muž Šlezvinger, bivši novinar magazina Špigl, Gerhard Šperl.

Predsednik Nadzornog odbora Berlinskog sajma je Volf Diter Volf, koji je istovremeno kao šef Uprave Radio Berlin Brandenburg zadužen za kontrolu rada Patricije Šlezvinger.

Šlezvinger je osumnjičena da je, da bi se revanširala Volfu, obezbedila konsultantske ugovore trojici konsultanata povezanih sa Volfom, a na poslovima gradnje nedavno otvorenog Crossmedialen Newscenter i na planiranoj gradnji nove centrale Radio Berlin Brandenburg.

Pomenuti Volf je, takodje da bi doprineo razjašnjenju optužbi, zamrzao svoju funkciju na čelu Uprave Radio Berlin Brandenburg, a izgradnja digitalnog Medienhaus privremeno je obustavljena.

Istraživanjem Biznis Insajder, Patricija Šlezvinger je takodje osumnjičena da je na teret javnog servisa  organizovala u svom privatnom stanu večere za predstavnike politike, kulture, privrede, da je na tim večerama povremeno učestvovao i njen muž, a da je  Catering Service, posle takvih večera, više puta zamoljen da kod obračuna, pri istoj sumi, smanji broj osoba koje su na njima učestvovale, mada nije jasno zašto.

Šlezvinger je već pre svih tih otkrića, iznervirala zaposlene u nemačkim javnim servisima kad je sebi povećala platu za 16 odsto na 303 000 evra, pri stalnom smanjenju ulaganja u program.

A zatim je na teret javnog servisa, pribavila svetloplavi audi 8 vredan 145 000 evra.

Od ove cene više pažnje je izazvala oprema auta – u nju su uključena sedišta za masažu.

„Proizvodjač je garantovao šefici RBB preko “ cene za Vladu“ popust od 70 odsto. Sem toga, Šlezvinger je šofere koristila ne samo za službene nego i za privatne svrhe, što kod drugih servisa, koji čine ARD,  nije dozvoljeno“, tvrdi Biznis Insajder.

Osoba zadužena za zakonitost poslovanja RBB i pravna kancelarija RBB razmotrili su optužbe na račun Šlezvinger još u početnoj fazi i objavili da „u potpunosti odbacuju podmetanje da postoji veza izmedju  projekata gospodina Šperla i zapošljavanja savetnika“.

Te su službe ocenile da se optužbe delom „na prvi pogled prepoznaju kao lažne i konstruisane“, a drugim delom  se zasnivaju na “ varljivim pretpostavkama  i preranim zaključcima“.

Patricija Šlezvinger je na internom sastanku RBB, pravnim posledicama zapretila i Biznis Insajderu i njegovim internim izvorima, saznao je taj magazin.

Medjutim, priču Biznis Insajder prihvatili su i drugi mediji, pa je RBB sada angažovao advokatsku kancelariju Lutz Abel čijih će pet advokata do kraja septembra – početka oktobra dostaviti izveštaj o onome što se na teret stavlja Patriciji Šlezvinger.

Kritičan prilog o celom slučaju priprema i ARDu sestrinska ZDF što se dosad takodje nije dešavalo.

Za stvar se zvanično zainteresovao i Medijski savet pokrajine Bradenburg, a oštro pismo je uputila i redakcija Radio Berlin Brandenburg tražeći da se stvari razjasne i vrati poljuljano poverenje, a redakcija oslobodi od talaštva dogadjaja u kojima sama nije učestvovala.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com