Guglovanje je zakon: Blogeri odbeglog ruskog špijuna našli u Crnoj Gori

Vešću da su 2017. godine SAD, u tajnoj misiji, iz Moskve uspešno evakuisale svog špijuna najvišeg ranga u ruskoj vladi, silno je zaposlila blogere, piše ruski list Vzgljad.

Prostim guglovanjem oni su utvrdili da se može raditi samo o Olegu Smolenkovu, nekadašnjem saradniku u administraciji predsednika Rusije (Dmitrija Medvedeva), i to su objavili na telegram-kanalu „Nemilosrdni pi-ar“.

Taj se kanal poziva na pisanje Daily Storm-a prema kome je državni savetnik III klase Oleg Smolenkov sa ženom i troje dece 2017. godine otišao na odmor u Crnu Goru, gde mu se gubi svaki trag. Smolenkov je nestao 14. juna 2017. godine, a tim povodom pokrenut je postupak po krivičnom delu „ubistvo“. Postupak je više puta obustavljan, pa ponovo pokretan.

„Na otvorenom Internetu postoje podaci o tome da je Oleg Smolenkov radio u ambasadi Rusije u SAD. Takodje je radio u aparatu Vlade Rusije, a 2010. godine je dobio čin državnog savetnika RF treće klase”, pozvao se „Nemilosrdni pi-ar“ na pisanje Daily Storm-a iz 2017. godine.

Državni savetnik treće klase u rangu je general-majora, napominje ruski list Komersant.

Da je danas sve negde zapisano, pa i trenutni boravak Smolenkova, potvrdio je upravo taj list. Pretragom je na stranicama Vašington posta, u odeljku o prodaji nekretnina, pronašao da su 2019. godine kuću od 925 kvadrata kupili Oleg i Antonina Smolenkovi.

Izvori Komersanta ne mogu da se slože oko toga koliko bitne informacije su mogle da budu dostupne Smolenkovu na funkcijama koje je obavljao. Najozbiljniji trag vodi ka pomoćniku predsednika RF Juriju Ušakovu. Smolenkov je bio sekretar ruske Ambasade u SAD kad je Ušakov bio ambasador, a ostao mu je blizak i po povratku u Moskvu.

Poklapanja je dovoljno da se zaključi da je špijun otkriven!

Najviši državni funkcioneri i sa ruske i sa američke strane u utorak su smatrali za potrebno da se izjasne o slučaju „tokom tajne misije uspešno evakuisanog špijuna najvišeg ranga“ mada i jedna i druga strana negira navode CNNa.

Sem što tvrdi da se radi o špijunu najvišeg ranga, CNN tvrdi da je do njegove žurne evakuacije došlo jer je američki predsednik Donald Tramp tokom svog susreta s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrov km provalio osetljive obaveštajne informacije, koje su mogle razotkriti dragocenog špijuna.

CNN nije imenovao špijuna, njega su navodno razotkriti blogeri i ruski mediji prostim surfovanjem po internetu.

O slučaju se demantovanjem svega izjasnio Kremlj, ministar Lavrov, američki državni sekretar Majk Pompeo i sama CIA!

Kremlj je potvrdio da je Smolenkov bio zaposlen u predsedničkoj administraciji ali da je pre nekoliko godina dobio otkaz u sklopu reorganizacije.

Lavrov je saopštio da tokom njegovog razgovora s Trampom 2017.godine „niko nikome nije saopštavao nikakve državne,niti nedržavne tajne“ i dodao da „što se tiče tog gradjanina [Smolenkova]niti sam ga kad video, niti se sa njim sretao, niti sam pratio njegovu karijeru i premeštaje, a glasine neću da komentarišem“.

Majk Pompeo je izjavio da su tvrd nje CNNa „faktički nekorektno“ a CIA je saopštila da „nemaju veze sa stvarnošću neosnovane spekulacije o tome da je do pretpostavljene operacije evakuacije dovelo postupanje predsednika sa najdelikatnijom obaveštajnom informavijom, koju poseduje naša zemlja i kojoj on [predsednik Tramp]ima dostupa svaki dan“.

Ruski amerikanisti su se priključili komentarima u kojima se CNN optužuje da je „antitrampovska septička jama“ i da je u toj ulozi u medijski i politički prostor ubacio još jedan antitrampovski spin.

A špijunu, visokog ranga, kako tvrdi CNN ili beznačajnom ekonomu u ambasadi, kako tvrde ruski izvori u vrhu, otkriven je i identitet i adresa! Dovoljno da američki lov na ruske tragove u najvišoj američkoj politici opet počne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com