Jeste li pročitali nova WhatsApp pravila?

Mislili ste da je korišćenje društvenih mreža i mesindžera stvarno besplatno i slobodno. Nije. I mislite da Twitter, Facebook i kompanija vas ne mogu da izbrišu kao Donalda Trampa? Mogu.

Evo, WhatsApp je promenio uslove korišćenja, ako ne pristanete da ta aplikacija podatke o vama deli s Fejsbukom, Instagramom i ostalim svojim servisima – izbrisani ste.

Prenosimo komentar Frankfurter algemajne cajtunga na tu temu.

„Koliko će od 58 miliona dnevnih korisnika WhatsApp-a u Nemačkoj ovih dana prihvatiti nove uslove korišćenja i novo uputstvo o zaštiti podataka tog mesindžera, a da ni pogled ne baci na njih.

Unutar „regiona Evropa“ promene su veoma male.

Servis, koji pripada Fejsbuku, obećava ‘da nema suštinskih promena u obradi podataka u EU’: za potrebe reklama ili radi poboljšanja Fejsbuk – proizvoda, WhatsApp ovde neće ni ubuduće deliti podatke sa socijalnom mrežom ili drugim servisima, koji pripadaju koncernu.

Ali izvan EU će WhatsApp tu razmenu podataka, za koju je dugo tvrdio da je isključena, vršiti kako bi svojim uslugama ‘upravljao, pružao ih, poboljšavao, razumeo ih, prilagođavao, podržavao i prodavao’.

Onim ko u Americi koristi Fejsbuk, ali i Instagram, koji pripada tom koncernu, biće ubuduće upravljano kao jednim jedinim profilom i biće nuđen kao identičan ciljani klijent.

Vizija, koju je Mark Zakerberg od 2019. godine prodavao korisnicama svojih servisa kao „interoperabilnost“, kao mogućnost komunikacije preko različitih platformi i aplikacija, za klijente koncerna znači samo veću isporuku podataka.

Sa tehničke strane, već od preuzimanja Instagrama 2012. godine i WhatsApp-a 2014. godine formirana je mogućnost zajedničke upotrebe i obrade podataka. U međuvremenu, da se oba servisa tehnički izdvoje iz Fejsbuk – koncerna bile bi potrebne godine, rekli su insajderi listu Vašington post.

Svojevremeno je Federalna agencija za trgovinu zajedno s 46 američkih saveznih država podnela dugo očekivanu antikartelsku tužbu, koja bi mogla da vodi tome da se Instagram i WhatsApp odvoje od Fejsbuka.

Takav proces, prema oceni advokata kompanije, trajao bi godinama. Sa daljim povezivanjem, koje proističe iz novih uslova za korišćenje, godine potrebne za razdvajanje se produžavaju.

Fejsbuk igra na vreme – i dodatno vreme je već osigurao“, piše u komentaru FAZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com