Kad novinari biraju svog predsednika izmedju „separatizma“ i „totalitarizma“

U beogradskom hotelu „Jugoslavija“ danas se održava Skupština Udruženja novinara Srbije, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik najveće novinarske organizacije u zemlji, posle predizbornog obračuna kome jedva da je i u novijoj političkoj istoriji zemlje bilo ravnog.

Dve grupe članova sadašnjeg Upravnog odbora Udruženja istakle su svoje kandidate: grupa oko bivše predsednice Ljiljane Smajlović kandidovala je za još jedan mandat sadašnjeg predsednika Udruženja Vladimira Radomirovića, a grupa oko bivšeg predsednika i sadašnjeg generalnog sekretara Udruženja Nina Brajovića kandidovala je člana Upravnog odbora sa Kosova i Metohije Živojina Rakočevića.

Bivši saradnici, Smajlović i Brajović su stali i na čelo predizbornog obračuna prema čijoj sadržini sudeći novinari danas treba da odluče izmedju „separatizma“ jednih i „totalitarizma“ drugih kolega.

Pa je tako kandidat Radomirović u poruci članovima Društva novinara Kosova i Metohije napisao:

„Uprava Udruženja novinara Srbije na sednici održanoj u utorak 6. aprila sprečila je pokušaj otcepljenja Društva novinara KiM. Otcepljenje i udar na jedinstvo Udruženja pripremili su Budimir Ničić, Živojin Rakočević i Nino Brajović, ali je Uprava prozrela njihovu nameru i zaustavila je većinom glasova.

Budite uvereni da će Udruženje u narednom periodu biti mnogo snažnije nego što je danas, da će imati više članova i da će zastupati interese novinara na KiM, a ne grupa pojedinaca koji su novinarstvo i Udruženje zloupotrebljavali za svoje interese i pristup stranim fondovima i budžetskoj kasi“.

U izjavi za Nova.Rs, svoje razloge za kandidaturu Rakočević je objasnio ovako:

„Godinu dana nije donesena nijedna normalna odluka u UNS-u i jednostavno smo suočeni sa jednom vrstom totalitarizma u donošenju odluka. Nismo mogli normalno da razgovaramo, nema dijaloga, nema na sednicama Uprave normalne komunikacije,  nema zdravog stava po pitanju profesije, nema zdravog stava po pitanju kako ćemo se razvijati i nema demokratskog kapaciteta, koji je prethodnih godina mogao da se čuje iz Udruženja. Udruženje novinara Srbije je u prethodnih godinu dana postalo mesto gde vi ne možete da dobijete reč, gde vi ne možete govoriti normalno i gde se ljudima jednostavno ne da da govore „.

Koja je od ove dve slike prava, novinari će danas moći da odlučuju tek ukoliko Rakočeviću uspe da se obraćanjem Višem sudu ili prethodnom odlukom same Skupštine Udruženja novinara vrati medju kandidate.

Jer, kandidaciona komisija čiji su članovi Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić (potpisuju kandidaturu Radomirovića) i Snežana Bradić (potpisuje kandidaturu Rakočevića) odlučila je, na osnovu prigovora Anela Grobovića i Dragane Pejović, glasovima dva prema jedan, da Živojin Rakočević ne može biti kandidat za predsednika Udruženja novinara zbog postojanja sukoba interesa, definisanog članom 20 Statuta Udruženja.

Rakočević je, naime, izabran za direktora Doma kulture u Gračanici, čiji je osnivač Skupština grada Priština, na kom se mestu i sad nalazi, a Statut Udruženja propisuje da u organe Udruženja novinara ne mogu, izmedju ostalog, biti izabrani „zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave“.

Rakočević se povodom ove odluke obratio Agenciji za sprečavanje korupcije, koja je ocenila da on jeste javni funkcioner, ali da to ni po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa ni po članu 20 Udruženja novinara nije smetnja da bude i predsednik Udruženja novinara.

To što se Agencija za sprečavanje korupcije upustila u tumačenje Statuta Udruženja novinara ocenjeno je u saopštenju UNS-a kao pokušaj Agencije da ostvari „uticaj na izbore u najvećem novinarskom udruženju“ upuštajući se sama „u sukob intereresa, lobirajući za jednog državnog funkcionera“.

Kako je javio Radio Kim, Rakočević se obratio Višem sudu u Beogradu sa zahtevom da poništi odluku o odbacivanju njegove kandidature, a do odluke donese privremenu meru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com