Ko je dobio ugovore za 5G opremu?

Od 92 ugovora, koja su do sredine aprila potpisana za isporuku opreme za mrežu mobilne telefonije pete generacije, 40 ugovora je potpisala kineska kompanija Huawei, 34 finska kompanija Nokia i 18 švedska kompanija Ericsson. Ericsson je, na primer, dobio ugovore u Australiji i na Novom Zelandu odakle je Huawei proteran odlukom vlasti.

Samo tokom poslednjih pet meseci, dakle u jeku američke kampanje protiv kineske kompanije, Kinezi su potpisali 18 komercijalnih ugovora, izračunala je na osnovu saopštenja o sklopljenim ugovorima redakcija Yahoo Finance-a.

Po opštoj oceni, kompanija Huawei je u opremi za mobilnu telefoniju pete generacije dve do tri godine ispred konkurencije. Pa se smatra da bi odustajanje od njene opreme, značilo za toliko kašnjenje u razvoju 5G tržišta.

Zanimljivo, SAD nemaju kompaniju koja bi mogla u toj opremi poslednje generacije da se meri sa ove tri. Najbliža im je, ali na dalekom odstojanju, američka kompanija Cisco.

I još zanimljivije, najveći kineski operator mobilne telefonije China Mobile, ugovor o isporuci opreme za mrežu mobilne telefonije pete generacije nije sklopio s kineskom kompanijom Huawei nego 1 milijardu dolara vredan ugovor sa finskom kompanijom Nokia. Huawei ima ugovor sa Hongkongom.

Od ukupno 40 ugovora o isporuci opreme za 5G mobilnu mrežu, Huawei je 23 potpisao u Evropi, 10 na Bliskom istoku, 6 u Aziji i 1 u Africi.

Izvršni direktor kompanije Wang Ta je izjavio da je kompanija svesno dobrovoljno odustala od američkog tržišta. On je izrazio nadu da će ostale zemlje pri odlučivanju o opremi za 5G izvršiti pametan izbor.

Nemačka je, na primer, donela zakon kojim su definisani bezbednosni uslovi, koje isporučilac 5G opreme mora da ispuni da bi dobio pristup nemačkom tržištu. Tek će se videti kako će se taj zakon primenjivati.

Osnivač kompanije, Ren Zhengfei, koji je posle hapšenja njegove kćerke u Kanadi prvi put izašao u javnost, ocenio je da će američki pritisak uticati na rast kompanije, ali malo.

Američka ograničenja su od malog značaja za Huawei, rekao je on za kinesku televiziju CCTV, i dodao da je američka administracija potcenila snagu njegove kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com