Koji su sajtovi nepouzdani saznajte na Mondu

Francuski list Mond razvio je, kako se na njegovoj stranici tvrdi, Decodex kako bi svojim čitaocioma omogućio da odvoje nepouzdane od pouzdanih informacija na Internetu.

Decodex se otvara na adresi www.lemonde.fr/verification.

Upotreba Decodex-a je vrlo jednostavna, Ekonomske Vesti su proverile, ali ćete od njega uglavnom dobiti odgovor da sajt za koji pitate još nije proveren. Recimo, takav ćete odgovor dobiti na upit o kvalitetu informacija sajtova www.rt.ru ili www.CNN.com. Ne treba čitaocima da objašnjavamo razloge zašto smo testirali baš ta dva sajta.

Isti smo odgovor dobili i za sajt poznatih nemačkih listova Frankfurter algemajne cajtung i Cajt, ruske agencije TASS, a o sajtovima na srpskom jeziku da i ne govorimo.

Decodex razvrstava sajtove prema pouzdanosti pa su zelenim D obelezeni sajtovi koji su pouzdani, odmereni i transparentni. Oranž D sleduje sajtovima koji nisu sasvim pouzdani, crveno D sugeriše čitaocu opreznost, plavo D upućuje na satirični karakter sajta, a sivo D znači da se informacije sa sajta ne mogu proveriti.

Uz pomoć Mondovog Decodex-a možete, tako se tvrdi, proveriti i pouzdanost odredjene informacije, pouzdanost izvora informacije, možete proveriti da li su neka slika ili video montaža ili original, možete proveriti glasinu raširenu društvenim mrežama… Ako govorite francuski, bien sur.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com