Mask kupio Twitter

Američki milijarder Elon Mask dogovorio se o kupovini kompanije Twitter po ceni od 54,2 dolara za akciju ili 44 milijardi dolara za ceo Twitter, saopstila je kupljena kompanija  a prenosi portal PR Newswire.

Ranije objavljena cena povećana je, pretpostavlja se, zbog povećanja broja akcija, izvestio je The Wall Street Journal.

Saopšteno je takodje da će Twitter ubuduće biti zatvorena kompanija, dakle njegovim se akcijama neće trgovati na otvorenom tržištu.

„Savet direktora kompanije Twitter sproveo je promišljen i svestran proces ocene ponude Elona, posvećujući posebnu pažnju vrednosti, garancijama i finansiranju“, saopštio je nezavisni član Saveta direktora Bret Tejlor.

On je rekao da je Savet direktora ocenio da je prihvatanje ponude Elona Maska „najbolji put napred“ za akcionare.

Danas je vrednost akcije kompanije Twitter na Berzi porasla za 5,66 odsto na 51,70 dolara. Tržišna vrednost joj je trenutno 39,48 milijardi dolara.

Akcionarima, medju kojima su i neki veliki iz finansijske branše, preporučeno je dakle da ponudu prihvate, a ranije su berzanski analitičari ocenjivali da je Twitter precenjen i da bi akcionarima bilo najbolje da od Maska uzmu pare i – beže.

Nije još precizirano da li je Mask već dobio pristanak dovoljnog broja akcionara za sticanje preko 50 odsto vlasništva – zasad poseduje 9,2 odsto kompanije Twitter.

Kako prenosi finanzen.net, Bank Morgan Stanley ima udeo od 8 odsto, a Vanguard Group od 10 odsto.

Elon Mask je po najnovijoj rang listi magazina Forbes najbogatiji čovek na svetu. Ali njegovo bogatstvo se uglavnom sastoji od akcija kompanija Tesla i SpaceX.

Pa je američki profesor Skot Galovej upozorio da Mask, prema Blumbergovom indeksu milijardera, u kešu ima samo 2,95 milijardi dolara te će morati da podigne kredit i dosta rizikuje ulažući u kipovinu kompanije Twitter akcije kompanija Tesla u Space X.

Mask je rizikovao : prošle nedelje je pokazao garancije za bankarske kredite u iznosu od 25,5 milijardi dolara i najavio da će preko toga uložiti i akcije u vrednosti od 21 milijardu dolara.Uverljivosti njegove ponude doprinele su i poznate banke, koje su mu dalz garancije za kredite : Morgan Stanley, Barclays, Bank of Amerika, BNP Paribas…

Sem što je već objavio nepoverenje sadašnjem menadžmentu kompanije Twitter, Mask je najavio i druge promene :recimo, da će prihodi Twitter ubuduće više biti orijentisani na naknade za korišćenje nego na reklame.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com