Mask poslušao Meljnjika : Ne finansira više satelitsku mrežu Starlink u Ukrajini

Koosnivač kompanija Space X i Tesla Elon Mask je na svom Twitter nalogu objavio da više nije u mogućnosti da finansira satelitsku mrežu Starlink u Ukrajini i toj zemlji preporučio da se obrati Pentagonu.

„Space X ne traži da joj se pokriju raniji rashodi, ali više ne može da finansira postojeći sistem i da uputi još nekoliko hiljada terminala, kojima se u Ukrajini koriste 100 puta više nego prosečna domaćinstva. To je – nerazumno“, objasnio je Mask svojim pratiocima na Twitter-u.

Još u julu je objavljeno da je šef ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužni tražio od SpaceX da Ukrajini isporuči još 6200 satelitskih stanica i da joj ubuduće isporučuje po 500 satelitskih stanica mesečno.

Nemačko izdanje Bisiness Insider je prenelo da je Mask odbio zahtev Ukrajine da se Starlink za vojne potrebe proširi i na Krim. Šef Tesle i SpaceX je ocenio da bi ukrajinski pokušaj ponovnog zauzimanja Krima vodio ka eskalaciji sukoba i atomskom ratu.

Mask je nedavno objavio svoj predlog za rešenje ukrajinske krize koji je izazvao veliko nezadovoljstvo u Kijevu, a nadaleko čuveni bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnjik odgovorio mu je psovkom naime da „o…be od Ukrajine“.

Kako prenosi Komersant, američki polit-tehnolog Džejson Smart na društvenim mrežama je pitao Maska da li je odluka da odustane od finansiranja Starlink odgovor Meljnjiku, a Mask je odgovorio : „Prihvatili smo njegovu preporuku“.

Mask je, uz napomenu, da je „fan Ukrajine, ali ne i fan Trećeg svetskog rata“ predložio da se rusko-ukrajinski sukob hitno zaustavlja tako što će Krim biti priznat kao ruski, a u četiri oblasti, koje je nedavno sebi pripojila Rusija, sproveden referendum pod nadzorom Ujedinjenih nacija i tako izražena volja naroda poštovana, a Ukrajina da bude neutralna.

Mask je kasnije u intervjuu za FT, kako je preneo Spiegel, izložio i svoj predlog kako da se spreči, po njegovom mišljenju, neizbežni sukob s Kinom oko Tajvana, koji bi bio težak udarac za svetsku privredu.

On je predložio da se Tajvan proglasi „posebnom administrativnom zonom“ pod kineskom vlašću što je izazvalo očekivanu reakciju Tajpeha. Vlasti na Tajvanu ocenile su da se Mask rukovodi svojim poslovnim interesima u Kini i da je njegov predlog „neprihvatljiv“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com