Ministarka pravde : Umesto da ispituju da li Vulin ima ovlašćenje, mediji da nam pomognu

Ministarka pravde u Vladi Srbije  Maja Popović danas se pred poslanicima Narodne skupštine odlučno izjasnila o objavljivanju u medijima slika masakriranih žrtava, koje se pripisuju grupi Veljka Belivuka,  a koje je najpre u emisiji Televizije Pink objavio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u nedelju 18.jula.

Ministarka je objavljivanje tih slika podržala.

Ona  je ocenila da je veoma važno da javnost zna „sa kakvom brutalnošću imamo posla“.

Od medija se očekuje da u borbi protiv te kriminalne hobotnice pomognu, a „ne da ispituju da li  ministar unutrašnjih poslova ima ovlašćenja“, rekla je Popovićeva i dodala da „nezavisni mediji žele da unize naše napore“ u toj borbi, ali „ići ćemo do poslednjeg člana te grupe“.

Posle Televizije Pink, „slike unakaženih ljudskih tela zajedno sa osobama koje su osumnjičene za te zločine“ objavili su i Alo, Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer i Objektiv.

Zbog objavljivanja tih slika protestovala su oba udruženja novinara i zahtevala da se protiv navedenih medija pokrenu postupci predvidjeni propisima.

Udruženje novinara Srbije je podsetilo da je „objavljivanjem takvog sadržaja prekršen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je doneo REM, i član 4. Kodeksa novinara Srbije, koji ne dopušta objavljivanje sadržaja, koji može da uznemiri javnost i propisuje pravo na poštovanje dostojanstva žrtve „.

Sem na propise, koji regulišu ponašanje medija u ovakvim slučajevima, Nezavisno udruženje novinara se pozvalo i na krivično pravne odredbe.

“ Objavljivanjem ovakvih fotografija, prekršene su odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara, ali i krivično – pravni propisi“, navodi se u saopštenju NUNSa.

Savet za štampu je osuduo „odluke, uredništva više dnevnih novina da na naslovnim stranama objave potpuno neprimerene i veoma, uznemirujuće fotografije zločina kruminalnog klana“.

„Ovakvo krajnje neprimereno, neetično i senzacionalističko ‘izveštavanje’ ne može se pravdati javnim interesom, jer ni na koji način ne doprinosi boljem informisanju javnosti, što je osnovni zadatak medija, već se, naprotiv, time nanosi šteta i javnom interesu i novinarskoj profesiji, saopštio je Savet za štampu.

„Ovi mediji suprotno Kodeksu [novinara], ne poštuju ni prava i dostojanstvo žrtava zločina, osećanja članova njihovih porodica, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenih“, zaključuje Savet za štampu.

Medjutim, isto negodovanje objava ovih fotografija nije izazvala u Ministarstvu za kulturu i informisanje, pa ni kod predsednice Regulatornog tela za elektronske medije.Naprotiv.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić za dnevni list Danas je rekla da je to telo na letnjoj pauzi u da se njegov stav o jezivim fotografijama neće znati do jeseni, ali da ona lično smatra da su objavljene fotografije „edukativnog karaktera“ i da nikada ne bi bila za zabranu njihovog objavljivanja jer te fotografije „i treba i da uznemire i opomenu, kako bi svi shvatili koliko je neophodno boriti se protiv toga“.

Ministarka za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Maja Gojković je za Betu izjavila da se može razmišljati da li objavljivanje takvih fotografija treba zabraniti, ali  onda, ocenila je, „dolazi u  pitanje slobode medija“ .

A na pitanje kako kao pravnik gleda na činjenicu da su fotografije objavljene iako istraga još traje, Maja Gojković je odgovorila da o tome treba da se izjasne „pravna struka i sudovi, a da političari o tome ne treba da govore“.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com