Može li Huawei koristiti ruski operativni sistem Aurora

Vrlo pozitivan odjek u Rusiji je dobila informacija da su rukovodilac kineske kompanije Huawei Go Pin i ruski ministar za digitalni razvoj, veze i informacije Konstantin Noskov tokom Peterburškog ekonomskog foruma razmatrali mogućnost da smartfoni kompanije Huawei koriste ruski operativni sistem Aurora.

Ukoliko bi se ostvarila, takva mogućnost bi bila veoma, veoma podsticajna za ruski visokotehnološki sektor. Pa su ruski mediji, uostalom kao i drugi svetski majnstrim mediji, uglavnom zanemarili vest da je Huawei lansirao smartfone s sopstvenim operativnim sistemom Hongmeng.

Oduševljenje fantastičnom mogućnošću nije umanjio ni odgovor Rostelekoma da nije dobio nikakvu ponudu za korišćenje operativnog sistema Aurora na smartfonima Huawei-a, ali ni tu spremnost na saradnju nije izostala.

Koliko bi to bilo značajno za ruski softverski sektor potvrdila je za poslovni list Vzgljad i Natalija Kasperski, jedan od osnivača Laboratorije Kasperski, firme koju su svojevremeno američke vlasti optužile za špijuniranje u korist Rusije kao što su sada Huawei optužile za špijuniranje u korist Kine.

„Biće veoma dobro ukoliko se pojavi veliki igrač koji koristi ruski operativni sistem. To bi značilo njen aktivan razvoj, veći broj korisnika, mnogo veći nego sada. To bi bio izlaz na otvoreno tržište – kinesko, a u perspektivi i svetsko“, rekla je Kasperski.

Ali, ona je dodala i sledeće: „Treba razumeti da kvalitet operativnog sistema čak i nije u njegovim unutrašnjim svojstvima, nego u broju aplikacija, koji on nosi. Sa tim Aurora nije bog zna šta, takvih aplikacija je mnogostruko manje nego kod Androida, rekla je Kasperski.

Ona je dodala da se ne bi trebalo nadati da će druge kineske kompanije – kao Xiaomi, Meizu i Lenovo – izbeći američke sankcije sada uvedene kompaniji Huawei.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com