Može li Mask učiniti Twitter platformom na kojoj se sloboda govora podrazumeva?

Pošto je sa 9,2 odsto akcija ostao pojedinačno najveći akcionar kompanije Twitter, i nakon što je fond Vanguard stekao 10,3 odsto, američki milijarder i pronalazač Elon Mask je, kako je ocenio menadzment te kompanije, dao „neželjenu, neobavezujući ponudu“ za njeno kompletno preuzimanje.

Mask je za 80,8 odsto kompanije Twitter ponudio 43 milijarde dolara ili kao „najbolju i konačnu“ ponudu 54,20 dolara po akciji.

Mask je objasnio da bi Twitter kupio jer smatra da je važno da postoji „platforma na kojoj se sloboda govora sama po sebi podrazumeva“.

„To nije prilika pravljenje para. Strogi smisao moje inicijative je da postoji platforma koja je maksimalno pouzdana i otvorena jer je to važno za budućnost civilizacije“, prenosi reči Maska Biznis insajder.

Mask je, medjutim, rekao da „nije siguran da će uspeti da kupi“ Twitter, ali da za slučaj neuspeha ima plan B. Nije objasnio u čemu se taj plan sastoji.

Menadzment Twitter – a je saopštio da će ponudu Maska  razmotriti i odlučiti u najboljem interesu akcionara.

Mask je, medjutim, na svom Twitter nalogu ocenio da bi bila „potpuno neodbranjiva“ odluka menadzmenta da njegovu ponudu ne  iznese pred akcionare, koji su, a ne menadžment vlasnici kompanije.

Vrednost akcije Twitter-a porasla je na vest da je Mask stekao udeo od 9,2 odsto, ali poslednjih dana akcija je u padu i trenutno vredi 45,08 dolara.

Tržišna vrednost Twitter – a trenutno je 34,42 milijarde dolara.

Kako prenosi finanzen.net, kompanija Twitter ima načina da se emisijom akcija sa pravom glasa, koje prioritetno mogu sticati osnivači, brani od neželjenog preuzimanja.

Ali nije bez svakog Instrumenta u rukama ni Elon Mask. On je zapretio da će svoj udeo odmah prodati jer, ukoliko u kompaniji Twitter ne može ništa da promeni, šta će mu 9,2 odsto akcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com