Nemačka i Francuska traže saradnju mesendžera u borbi protiv terorizma

Šifrovane poruke koje se u sve većem obimu prenose preko mobilnih aplikacija za prenošenje poruka, kakav je WhatsApp ili Telegram, sredstvo su koje često koriste teroristi, a nečitljive su za policijsku i pravosudnu istragu.

Francuska i Nemačka

To su sa današnjeg sastanka poručili ministri unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke – Bernar Kaznev i Tomas de Mazijer i pozvali Evropsku uniju da propisima obaveže sve telekomunikacione operatore, bez obzira da li je njihovo sedište u EU ili ne, na saradnju u borbi protiv terorizma, dakle da, poput pohvaljenog Tvitera, omoguće pravosudnim organima dostup sadržini poruka.

Pohvaljeni Tviter i prozvani WhatsApp američkog su porekla, dok je posebno apostorifirani Telegram, kako prenosi francuski list Mond, ruskog porekla.

Ovom problematikom će se Evrospka unija pozabaviti na svom samitu 26. septembra.

Sredinom prošlog meseca Rusija je donela Antiteroristički zakon, nazvan „zakone Jarove“ po ruskoj poslanici Irini Jarovoj koja ga je predložila, a kojim se svi telekomunikacioni operatori obavezuju da odredjeno vreme čuvaju podatke o komunikaciji izmedju svojih korisnika, kao i sadržaj te komunikacije. Zakon je izazvao ogromno nezadovoljstvo telekomunikacionih operatora pre svega zbog troškova koje će prouzrokovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com