„Nista lično“ :Predsednik Državne dume traži najstrožu kaznu za rusku novinarku

Marina Ovsjanjikova(44), urednica ruske državne televizije Prvi kanal, osudjena je u utorak u Moskvi u administrativnom postupku na kaznu od 30 000 rubalja (226 evra) jer je u ponedeljak uveče upala u direktan program vesti te televizije s ogromnim plakatom na kome je pisalo :“NoWar. Ne verujte propagandi. Ovde vas lažu“ i uzvikujući „Zaustavite rat“.

Nju je odmah policija privela u moskovsku policijsku stanicu „Ostankino“, preneo je portal RBK.

Ovsjanjikova je, kako je informaciju RBK preneo i sajt DUMA TV, osudjena po članu zakona „Narušavanje ustanovljenog reda, organizacije ili sprovodjenja skupova, mitinga, demonstracija, šetnji i piketiranja“.

Prema izveštaju AFPa iz Moskve, ona je pre izricanja kazne rekla : „Ne priznajem krivicu.Ubedjena sam da Rusija čini zločin“.

Uz vest o kažnjavanju Ovsjanjikove, na sajtu DUMA TV citira se i poslanik Državne dume Sulejman Hamzajev, koji je ocenio da  pravosudni organi bez sumnje profesionalno rade svoj posao i da su analizirali sastav počinjenog dela i doneli odgovarajuću odluku.

Medjutim, spiker Državne dume Vjačeslav Volodin je zahtevao od Odbora za bezbednost ruskog parlamenta da izvrši kontrolu kazne  izrečene Ovsjanjikovoj jer smatra da je nužno da ona bude kažnjena  „najstrožije u uslovima kad se sprovodi specijalna vojna operacija“.

„Ništa lično“ dodao je Volodin, a prenosi DUMA TV.

TASS je, medjutim, emitivao pozivajući se na istražne organe, da se mimo izrečene kazne od 30 000 rubalja, protiv Marine Ovsjanjikove vode predistražne radnje zbog kršenja člana 207 Krivičnog zakonika :javno širenje lažne informacije o korišćenju Vojnih snaga Ruske Federacije.

Po tom članu Ovsjanjikovoj preti kazna od 700 000 rubalja pa naviše do lišavanja slobode u trajanju od 3 do 15 godina.

Kako je preneo nemački ARD, advokat Ovsjanjikove Anton Gašinski je izjavio da ona ne može biti osudjena na kaznu zatvora budući da je majka dvoje dece od 11 i 17 godina.

Ruska intervencija u Ukrajini počela je 24.februara.Dok se u zapadnim medijima naziva ratom, u ruskim medijima se naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com