Nova pravila za password

Savetuju vam da lozinka (password) za vaša bankarska konta, E-mail adrese, online kartice bude što duža, da sadrži neobične znakove i da je češće menjate?

Taj savet više ne važi barem u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Posle Nacionalnog centra za sajber sigurnost Velike Britanije (2016) i Nacionalnog instituta za standarde i tehnologije SAD (2017), i Nemačka za sigurnost kod informacionih tehnika izbrisala je taj savet iz svog najnovijeg Priručnika za osnovnu zaštitu, prenosi nemački javni servis.

Stručnjaci su i do sada sumnjali u delotvornost te preporuke, a naročito u njen deo koji se odnosi na često menjanje lozinke tvrdi ARD. Recimo stručnjaci Heise Security-a tvrde da česta promena lozinke vodi upotrebi slabih šifri koje se prave po šemi, recimo, tajna 1, tajna 2…

„Dobra lozinka može se bez svakog zazora koristiti godinama”, smatraju stručnjaci Heise Security-a.

Uostalom, istraživanje Hasso – Plattner instituta iz 2019, na koje se poziva ARD, pokazala su da Nemci nisu naročito kreativni pri pravljenju lozinki koje bi trebalo da ih zaštite od stranih upada i zloupotreba.

Da ne poveruješ, najčešća lozinka je 123456, druga po učestalosti je 123456789, a na trećem mestu 1234567!

I šta je sad predloženo? Pomenuti Nacionalni institut za standardizaciju i tehnologije SAD savetuje da se kao lozinka uzme neka fraza, pa da se ona modifikuje prema modelu poznatom samo vlasniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com