Ričard Dejvid Preht: Mark Zakerberg je opasniji od Donalda Trampa

U intervjuu za nemački magazin Špigl, Ričard Dejvid Preht tvrdi da je poslovni model Fejsbuka opasniji od Donalda Trampa, a slika sveta koju stvara Silikonska dolina „bliža staljinizmu nego našim demokratijama“.

Preht kaže da se raspoloženje prema digitalnim kompanijama promenilo ima dve godine, ali ne zato što se praksa tih kompanija promenila.

„Da Fejsbuk, Gugl, Amazon i Epl više nisu dobri (momci) već je dugo vremena jasno. Novo je uzbudjenje i protivljenje jednom poslovnom modelu od koga Fejsbuk živi od kako postoji“, kaže Preht u intervjuu za Špigl.

„Zašto ljudi odjednom smatraju da je nemoralno da digitalni koncerni rade ono što su uvek radili: izvlače podatke, špijuniraju ljude, šire te podatke dalje, prave profile? Oni nalaze da je to nemoralno jer je to koristio Tramp. Da je Cambridge Analityca podatke davala Berniju Sandersu, dreka bi verovatno bila mnogo manja, iako se stvarni skandal ne sastoji u davanju podataka Trampu nego u tome da se lični podaci, bez detaljne saglasnosti, mogu uopšte komercijalno upotrebljavati“, kaže Preht.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com