Sa 43,54% akcija KKR ulazi u Axel Springer – Blic, ko ulazi u Novosti?

Američka finansijska kompanija KKR je saopštila da je ponudom o preuzimanju stekla 42,5% akcija nemačke medijske kompanije Axel Špringer i osigurala kupovinu dodatnih 1,04%.

Produženi rok za odziv na ponudu za preuzimanje istekao je 21. avgusta.

Sa udovicom osnivača Fridom Špringer, koja poseduje 42,6% akcija i šefom Uprave Matijasom Dopfnerom, koji poseduje 2,8% akcija, KKR će činiti konzorcijum. Njih troje će sa 88,94% akcija činiti jak faktor u kompaniji, ocenjuje Handelsblatt.

Iako su KKR-u prodali 3,7% akcija firme, što je deo njihovog dosadašnjeg udela od 9,8%, unuci osnivača Kompanije, Sven Aksel i Arijana Melanija Špringer zasad nisu članovi konzorcijuma.

Transakcija treba da dobije saglasnost spoljnotrgovinskih, antikartelskih i organa za dopuštenu koncentraciju u medijima. Ne očekuje se da bi tu moglo da bude problema. Posao će biti zaključen u četvrtom kvartalu 2019. ili prvom kvartalu 2020. godine.

Akcija kompanije Axel Springer biće privremeno povučena s MDax berze.

Partnerstvo sa KKR trebalo bi da finansijski ojača kompaniju Axel Springer za velike digitalizacione planove.

„Značaj klasičnih novina pada u portfolija Špringera već godinama. Za veći deo prihoda i dobiti nisu zaslužne publicističke perjanice ‘Bild’ i ‘Velt’ nego digitalni poslovi sa Stepstone(berza radnih mesta) i nekretninama (Immowelt), 84% dobiti ostvaruje Špringer u digitalnim poslovima. Firma svoju  buduću strategiju želi da koncentriše na tu oblast. Tako se već mesecima spekuliše da li je Špringer zainteresovan za Ebay male oglase. Ipak sada je jedino sigurno da Špringer sa svojim akvizicijama neće čekati da dil bude i formalno odobren“, analizira novu situaciju Handelsblatt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com