Smešna strana sveta: Pokret otpora Trampu i Vesiću, kao pokret otpora Slobi

Šta ima zajedničko između RTS-a i nemačkog ARD-a, sem što su u svojim zemljama javni medijski servisi?

I jedna i druga televizija je optužena da je manipulisala tonom kako bi proizvela utisak koji ide na ruku njenim političkim stavovima.

ARD je manipulacijom udario na jednog američkog (a ne nemačkog) predsednika, RTS na jednog gradskog (beogradskog) menadžera. ARD je prošao s kritikom ostalih medija, RTS će, najavljeno je, popiti tužbu.

ARD je odmah priznao manipulaciju, RTS je zatražio i od stručnjaka i od glavnih kritičara analizu zvuka u spornoj emisiji.

Pri montaži izveštaja sa obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa Svetskom ekonomskom foruma u Davosu, ARD je dosta pojačao zvuk iz sale u trenutku dok je Tramp ponavljao svoje već čuveno mišljenje o fejk medijima. Rukovodstvo ARD-a je ovaj nevešti postupak, koji su gledaoci odmah provalili, pravdao fokusiranošću mikrofona na govornika što je onemogućilo da se pravilno čuju buuu-reakcije protesta iz sale. U čemu je problem, argumentovao je ARD, to je isto kao kad novine uvećaju deo fotografije ili ga istaknu zaokruživši ga crveno.

Medjutim, i na tako tonski manipulisanom snimku neki veliki buuuu-protest učesnika foruma se nije čuo.

RTS je, navodno, utišavao menadžera grada Beograda i funkcionera Srpske napredne stranke Gorana Vesića baš kad je u (predizbornoj) emisiji „Upitnik“ govorio o poslovnim vezama RTS-a i Dragana Djilasa, (protiv)kandidata SNS-u na izborima za Skupštinu glavnog grada Srbije.

Šta će pokazati istraga i kako će „teško pravno i politički“ biti kažnjen RTS i njegovo rukovodstvo – videćemo.

Ali slava onog direktora termoelektrane Obrenovac, koja je, prema legendi, u novogodišnjoj noći isključila struju (u Požarevcu) Slobi-nacionale Miloševiću, i spontana komičnost tadašnje situacije sigurno neće biti pomračena. (Iako nije dokazano da je isključenje bilo namerno).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com